Arhitecţii conluzionează: e nevoie de implicare în (re)definirea spațiului construit

0
69

Cele mai bune lucrări de arhitectură ale ultimilor doi ani din Transilvania au fost premiate în cadrul Galei de Premiere a celei de-a patra ediții a Bienalei de Arhitectură Transilvania (BATRA) 2019, care s-a desfășurat în Cluj-Napoca și în patru orașe partenere: Oradea, Alba Iulia, Satu-Mare și Baia Mare.
“Cele două zile de jurizare au constituit o bună ocazie pentru dezbaterea unor teme majore cu care se confruntă arhitectura contemporană. Calitatea proiectelor de anul acesta a fost una în general bună, cu un interes mai mare în zona de locuire și cu o participare mai slabă în zona inițiativelor ce implică spațiul public”, a declarat, la finalul Galei de premiere, Eugen Vaida, preşedintele Asociaţiei MONUMENTUM și unul dintre membrii Juriului BATRA2019.
Actuala ediţie a încercat să aducă prin intermediul jurizării, elemente ale viitorului arhitecturii în prezent, ca temă principală a Bienalei (Viitorul/Acum). Pe de altă parte, participarea slabă reflectă niște probleme existente peste tot în România, crede președintele Ordinului Arhitecților din România – filiala Transilvania (OART), arh. Daniela Maier. ”Spațiul public este reprezentat de foarte puține proiecte peste tot în țară. Locuințele colective, deși reprezintă un procent important din construcții, sunt reprezentate de foarte puține lucrări. Exemplele pot continua. S-au evidențiat și discutat aceste probleme la masa rotundă care a adunat 19 președinți și reprezentanți ai filialelor din țară”. Concluzia finală a fost: “trebuie să ne implicăm cu toții în (re)definirea spațiului construit”. Cu această ocazie, au fost făcute publice numele celor 14 arhitecţi stagiari: Andreea Melisa Mureșanu, Luisa Maria Azamfirei, Popescu Georgiana Roxana, Raluca Sabău, Cristina Talpoș, Diana Verdeș, Cristiana Dobie, Ștefan Victor Ioan, Hosu Dana Roxana, Cociubei Lavinia Rebeca, Rațiu Ionut Emanuel, Manic Doina, Silaghi Ioan Sorin, Temian Alexandra Alina.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.