Poetul și pictorul Gheorghe Chivu, omagiat la Sighetu Marmației

0
65

Reprezentanții Centrului Cultural-Școala de Artă “Gheorghe Chivu”, familia Zaharia (unde a locuit poetul și pictorul), au aprins candele, au depus o coronă de flori și au rostit o rugăciune la mormântul din Cimitirul Central din Sighetu Marmației. A urmat o masă rotundă, unde cei prezenți au evocat personalitatea dascălului, pictorului, poetului, omului de cultură care s-a bucurat de respectul comunității locale, unde toți i se adresau cu respect “Domnu’ Chivu“.

Premiul pentru cel mai bun elev de la Şcoala de Artă “Gheorghe Chivu”

Prof. dr. Ioan Dorel Todea a prezentat un fragment din studiul asupra operei poetului “Poezia lui Gheorghe Chivu – lirica de dragoste“. La Sala Radio a avut loc vernisajul expoziției-concurs, al pictorilor sigheteni, unde premiul I a fost atribuit lui Valentin Petreuș. Începând cu această ediție, familia Zaharia (din Baia Mare) va acorda înfiecare an, “Premiul Ana Zaharia” pentru cel mai bun elev de la clasa de pictură a Școlii de Artă “Gheorghe Chivu”. Prima diplomă a fost acordată elevului Ionuț Volner. De organizarea în bune condiți a evenimentului s-a ocupat un colectiv coordonat de prof. Ioan Tivadar, șef serviciu Școala de Artă “Gheorghe Chivu”.

Date biografice

Unul dintre cei mai reprezentativi dascăli sigheteni s-a născut în Dobrogea, în localitatea Chirnogeni (judeţul Constanța), la 15 iulie 1914. Începând din 1948 se stabilește la Sighetu Marmatiei, ca profesor al Școlii Normale. A fost vreme de câțiva ani și profesor la Școala Populară de Artă din Sighetu Marmației. Realist în domeniul picturii, a oglindit în pânzele sale viața țăranilor maramureșeni, plaiurile acestui colț de țară, dar și nostalgicele piesaje dobrogene, a fost membru al Uniunii Artiștilor din România, filiala Baia Mare. S-a făcut remarcat îndeosebi ca poet. Îşi începe activitatea poetică timpuriu, în paginile revistelor Lumea, Revista Fundaţiilor si Claviaturi. În 1946 primeşte „Premiul scriitorilor needitați”, pentru volumul „Zumbe”. După această reușită, urmează o tăcere de 13 ani. După 1957, Gheorghe Chivu revine cu versuri în reviste prestigioase. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, a condus Cenaclul „George Coșbuc” al scriitorilor sigheteni și a fost vreme de patru ani președintele juriului „Festivalului de poezie” de la Sighetu Marmației. În 1992, directorul de atunci, prof. Ioan Ardelean-Pruncu, a obținut aprobarea pentru a-i atribui Școlii de Artă, numele unuia dintre cei mai iubiți și devotați profesori ai ei: dascălul, pictorul și poetul Gheorghe Chivu!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.