Veșnică recunoștință eroilor martiri din 1918

0
40

Joi, 5 decembrie, într-un cadru organizatoric asigurat de către Consiliul Local, Primăria orașului și Casa de Cultură „Vasile Grigore Latiș” din Tg. Lăpuș, la Altarul Monumentului Eroilor, pe platoul de marmură, au fost comemorați eroii martiri din 5 decembrie 1918, căzuți pentru Marea Unire. Au participat: primari din mai multe localități ale județului, primarul orașului Tg. Lăpuș Mitru Leșe, viceprimarul Vasile Kraus, veterani de război, foști militari de carieră printre care și generalul Nelu Pop, oficialități județene și locale, consilieri locali și județeni, reprezentanți ai instituțiilor și partidelor politice etc. Moderatoare și prezentatoare a fost prof. dr. Valeria Bilț.
Manifestarea s-a derulat sub genericul „In memoriam – 5 Decembrie”. A urmat o defilare a unei coloane în fruntea căreia s-au aflat oficialitățile urmate de Fanfara din Baia Mare, polițiști, jandarmi, militari pompieri, elevi ce purtau coroane și o mulțime de participanți. Au fost depuse coroane și jerbe de flori la monumente. La revenirea pe platoul de marmură, s-a intonat Imnul Național al României și Imnul Uniunii Europene. Un sobor de preoți ortodocși, avîndu-l în frunte pe arhimandritul dr. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia, a oficiat un Te Deum, o slujbă și un Parastas de pomenire a Eroilor. Despre semnificația marelui eveniment a vorbit lt. col (r) Mitru Leșe, primarul orașului, și prof. dr. Valeria Bilț.

Corul Armonia pe scena Casei de Cultură
Corul Armonia pe scena Casei de Cultură

Apoi, s-au aprins luminile de Crăciun în oraș, pe cînt de colinde interpretate de trupa “Adrian Păunescu”, coordonată de prof. Gabriela Cosma, iar copiii au fost răsplătiți de Primăria orașului Târgu Lăpuș cu dulciuri. În curtea Casei de Cultură s-a sfințit în cinstea eroilor lăpușeni o troiță a meșterului popular de “talie” națională Alexandru Perța-Cuza. În sala mare de spectacole de la Casa de Cultură, artiștii au încîntat publicul cu un florilegiu de cîntece populare și patriotice stîrnind ropote de aplauze. A urmat o Horă a Unirii. În final, organizatorii au oferit tuturor celor prezenți colăcei, fasole de post fiartă în cazane de mare capacitate și cîte un pahar cu vin. Seara tîrziu, pentru al treilea an consecutiv, s-a aprins crucea de candele în fața Monumentului Eroilor Lăpușeni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.