Un artist cît muntele Gutîi…

0
114

Duminică după-amiază, în căminul cultural „Nicolae Sabău” din Cicîrlău, a fost sărbătorit renumitul solist de muzică populară Nicolae Sabău, la împlinirea vîrstei de 90 de ani. Sala a fost plină de spectatori, peste 200, iar cei care nu au mai încăput au văzut spectacolul aniversar de afară, pe un ecran uriaş. Evenimentul a fost filmat de o echipă de la televiziunea TVR Cluj.
Nicolae Sabău este respectat de comunitate nu doar pentru activitatea sa artistică, ci şi pentru munca sa administrativă, în cele două mandate de primar şi trei de consilier local (se află în mandat). A locuit mereu în casa sa de sub coasta dealului, pe care a transformat-o în muzeu cu obiecte adunate de-a lungul vieţii. Mniculaiu Zaharii (Nicolae Sabău) a fost mereu un om aparte, în perioadele dintre turnee cicîrlăuanii îl vedeau cu fularul la gît, pentru a-şi proteja corzile vocale, iar pe sobă era nelipsită infuzia de plante, tot pentru a-şi menţine vocea.
Şi-a dedicat întreaga sa viaţă cîntecului popular, iar ascultătorii l-au adorat. Veta Biriş, renumita interpretă de cîntece patriotice, prezentă la Cicîrlău, mărturisea pe scenă că mama sa a fost „drăguţa” lui Nicolae Sabău, adică îl aprecia mult şi nu rata nici o emisiune cu acesta. Popularitatea sa a fost şi este de nivel naţional, căci nu-i român care să nu ştie măcar un cîntec de-al lui Nicolae Sabău. Celebritatea a început în urmă cu 70 de ani şi a crescut pas cu pas. A adunat cîntece originale din cele cinci ţări folclorice ale Maramureşului, iar vocea sa caldă şi ţinuta sa maiestuoasă le-au impus în faţa ascultătorilor şi spectatorilor şi i-au adus gloria.
Duminică, Nicolae Sabău a îmbrăcat costumul său popular cu clop înalt şi a apărut pe scenă – avînd în fundal o fotografie cu munţii Gutîi şi Creasta Cocoşului. Părea în perspectivă mai înalt decît munţii! Iar respectul cicîrlăuanilor s-a văzut imediat, s-au ridicat în picioare şi l-au aplaudat. A venit apoi un moment greu de uitat, în care şi-a arătat sensibilitatea. Alături de Nicolae Sabău, pe scenă se aflau cinci tineri solişti lansaţi la festivalul „Alină-te dor alină” (foto) şi au cîntat cîte un cîntec de-al maestrului. Auzind „Pe valea Lăpuşului”, Nicolae Sabău a lăcrimat şi camerele video i-au urmărit fiecare gest: şi-a şters ochii şi a băgat batista în traistă. Timid, nesigur pe vocea sa emoţionată, a îngînat cîntecul, dar după prima strofă şi-a intrat în voce şi, primind un microfon, a intrat apoi în duet cu urmaşii săi întru cîntec. A fost un moment antologic, iar sala a reacţionat pe măsură.
Auzeam vocea marelui cîntăreţ la 90 de ani şi suna ca pe vremuri, doar puţin tremurată şi gîtuită de emoţie, căci nu se aştepta să vină atîta lume să-l felicite de ziua sa. Cea mai mare surpriză a fost sosirea de la Bucureşti a Elizei Stan, care a povestit despre hărnicia artistică a lui Nicolae Sabău şi i-a înmînat un trofeu din partea Televiziunii Române. Omagii i-au adus şi ceilalţi artişti prezentaţi de Alexandru Pugna, dar şi oficialităţile judeţene şi primarii din Seini, Tăuţii Măgherăuş, Mireşu Mare şi Remetea Chioarului. Delegaţii Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmareului i-au înmînat cel mai înalt ordin pentru mireni. Toate aceste segmente au fost încadrate în spectacol, care nu a dus lipsă de clipe de destindere, cîntăreaţa Angela Munteanu din Satu Mare dîndu-i în dar lui „Nicu Sabău, contele de Cicîrlău”, o cămaşă cusută de mîna ei şi a promis cămăşi pentru toată orchestra…
Organizatorii au pus pe scenă un scaun, în caz că Nicolae Sabău ar dori să şadă. Dar nu a stat nici o clipă, ba chiar a împins obiectul negru… Privit din sală, era mai înalt decît Muntele Gutîi din fundal…
Organizatorii evenimentului au fost Consiliul local şi Primăria Cicîrlău (primar Sorin Lupşe), Consiliul Judeţean Maramureş (finanţator) şi Ansamblul Folcloric Naţional Transilvania. Gazdele le-au oferit flori oaspeţilor, iar în final, în parcul din centrul satului, luminat de Crăciun, toată lumea a mîncat sarmale de post şi a băut vin cald de roşcă.
La mulţi ani, Nicolae Sabău!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.