Știința educației adulților • EDUCONS a împlinit 20 de ani

0
438

Dezvoltarea și învățarea continuă sunt concepte mai nou apărute, dar ele își câștigă locul și rolul din ce în ce mai important atât în mediul organizațional, cât și în cel personal. De 20 de ani, EDUCONS Baia Mare (manager Rodica Kova­csinszki) învață și educă adulții, demonstrează cât de importantă este în­vă­ța­rea pe tot parcursul vieții.
Într-o atmosferă caldă și prietenoasă, EDUCONS a sărbătorit drumul parcurs în cele două decenii de activitate. Au fost prezenți lectorii și colaboratorii, unii dintre ei de la începutul activității. Cu vârste diferite și abilități diferite, dar cu un numitor comun: dorința de a învăța, de a deprinde știința de a-i învăța pe alții să învețe, cum să învețe și de ce să învețe pe tot parcursul vieții. Profesoara Crina Lipovan, inspectoarea Iulica Mărieș au fost printre primii colaboratori. Și ce frumos au creionat 20 de ani, un drum frumos, cu multe rezultate, cu multe exemple de bună practică, cu multe satisfacții.
S-au alăturat apoi alți și alți specialiști, Cristina Buticaș, Camelia Arion, Alina Pintescu, Diana Contraș, Mirela Pura, care au învățat și ele că pentru adulți sunt necesare metode adecvate de învățare. Că spre deosebire de educația copiilor, educația adulților are scopuri ușor diferite. Dacă în cazul copiilor extrem de importantă este achiziția de cunoștințe, educația adulților cuprinde, în mod prioritar, pe lângă achiziția de cunoștințe, priceperi sau deprinderi, dezvoltarea aptitudinilor, a capacității de creativitate, de integrare a noilor cunoștințe în ansambluri cognitive utile condițiilor de muncă.
Rezultatele obținute de EDUCONS au fost remarcabile și pentru că au ținut seama de câteva elemente esențiale pentru adulți: respect, caracter practic, mediu de învățare primitor, implicare în procesul de învățare, viziune de ansamblu, capacitate de adaptare și curajul de a-ți asuma riscuri, pentru a putea evolua atât în viața profesională, cât și personală.
20 de ani de EDUCONS! O poveste frumoasă, despre oameni, pasiune și dăruire. Așezând într-un creuzet, păstrat cu grijă, acest diamant care se cheamă dragoste de oameni. O poveste care arată că mintea nu este un vas care trebuie umplut, ci un foc care trebuie mereu aprins. Care arată că oamenii sunt făcuți să crească și să se dezvolte.
După 20 de ani, Rodica Kovacsinszki și echipa ei, din care nu au lipsit Dana Avram, mâna ei dreaptă, Rodica Mărieș, Cristina Timofi, Tasia Cioată, Liliana Chira, Doina Șulea, Ioana Buda, au rememorat adevăruri certe: dacă vrei să reușești, trebuie să găsești drumul și să te ții de el. Nu să ajungi pe culme, ci să urci atât cât poți tu, prin tine. Și să înveți că poți obține în viață tot ce vrei dacă ajuți suficient de mulți oameni să obțină ce vor.
La 20 de ani, EDUCONS știe că viitorul este provocator. Dar mai știe că provocările viitorului nu sunt făcute să te încurce, ci să te ajute să descoperi mereu cine ești și ce vrei cu adevărat.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.