Reabilitare… fără bani la Casa Tineretului

0
33

Centrul Cultural Maramureș, respectiv clădirea Casei Tineretului după cum este cunoscută ca denumire de băimăreni, intră în reabilitare. Aleșii maramureșeni au aprobat în ședința extraordinară din noiembrie documentația tehnico-economică pentru obiectivul „Reabilitare Centrul Cultural Maramureș”. Prioritate va avea modernizarea sălii de spectacole. Însă deocamdată nu sunt bani.
La Casa Tineretului e necesară o investiţie de amploare, autorităţile căutând în acest moment resursa financiară. „Este vorba despre niște sume destul de mari, bani pe care Consiliul Județean nu îi are la dispoziție acum. De aceea am cerut reabilitarea acestui obiectiv pe corpuri pentru a putea efectiv începând de anul viitor să putem să ne gândim în cadrul bugetului propriu al CJ Maramureș dacă identificăm resursele financiare pentru ca măcar o parte din Casa Tineretului să poată să intre în reabilitare. Ne gândim cu toții în primul rând la sala de spectacole, pentru că vedem că în municipiul Baia Mare există prea puține spații unde să poată avea loc spectacole pentru băimăreni. Unele dintre ele nu au autorizație de func­ționare și atunci e nevoie de o investiție pe care să o facem”, a declarat șeful administrației maramureșene, Gabriel Zetea.

Noua sală de spectacole va fi mai mare

Viitoarea sală de spectacole va fi extinsă, de la circa 300 de locuri la 500: „Acest demers îl susțin din tot sufletul. Va fi un obiectiv care să servească maramureșenilor și băimărenilor. Pe mai departe vom demara procedurile de achiziții pentru lucrări. Mi-aș dori să începem cu sala de spectacole. S-au găsit spații pentru instituțiile culturale, dar și pentru activitatea de tineret”, a spus vicepreședintele CJ Maramureș, Ioan Doru Dăncuș. Spațiile nou create vor fi ocupate de Ansamblul Folcloric Național Transilvania, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș, dar și secția Școala Populară de Artă “Liviu Borlan”. Potrivit proiectului, în această clădire ar urma să fie amenajată și o sală multifuncțională, iar parterul din Corpul B va fi amenajat ca sală expozițională. De asemenea, aici va exista o bibliotecă.

Se caută milioane de euro pentru Casa Tineretului

Planul este deocamdată pe hârtie pentru că nu sunt fonduri. Consilierul maramureșean, Marinel Kovacs, a propus un parteneriat între Municipiul Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș pentru accesarea de fonduri europene. Președintele CJ, Gabriel Zetea este optimist și ferm pe poziție. El spune că e bine că instituția nu a ajuns în primul rând „în mâini private”. Pe de altă parte, șeful administrației maramureșene, afirmă că a mai pornit un proiect fără bani, cel referitor la modernizarea pistei Aeroportului Internațional Maramureș și în cele din urmă s-a reușit atragerea sumei necesare, 20 milioane de euro. De aceeaşi sumă ar fi nevoie şi în cadrul Centrului Cultural Maramureş, susţine şeful forului administrativ. „Dacă orgoliile politice vor fi lăsate la o parte, dacă veți face demersuri prin parlamentarii maramureșeni să se facă amendamente la legea bugetului de stat vom avea câștig de cauză”, a adăugat Gabriel Zetea. Reabilitarea Centrului Cultural Maramureș „va duce la salvarea unui obiectiv de cultură care va extinde rețeaua de dotări culturale a municipiului Baia Mare, investiția având un puternic impact cultural și social”, se precizează în raportul de specialitate la proiectul de hotărâre aprobat în CJ.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.