S-a deschis Centrul Cultural al Românilor din Transcarpatia

0
59

La Apșa de Jos (Ucraina), s-a deschis Centrul Cultural al Românilor din Transcarpatia, printr-un proiect finanțat de Ministerul Românilor de Pretutindeni, sub egida Uniunii Regionale „Dacia” a Românilor din Transcarpatia. Președintele Uniunii, dr. Ion Botoș, i-a avut alături pe diplomații de la Consulatul României la Solotvino (Slatina), Excelențele lor Florin Pîrvu (șeful oficiului Consular) și Gheorghe Anghel, pe directorii școlilor cu predare în limba română din raioanele Teceu și Rahău, oficialități locale, oameni de cultură din Transcarpatia dar și din județele Maramureș, Satu Mare și Cluj.
Au vorbit cei enumerați, lect. univ. dr. Ilie Gherheș, Baia Mare, prof. Gheorghe Todinca, directorul Muzeului Maramureșului din Sighetu Marmației, dr. Natalia Lazăr, director al Centrului Cultural Negrești-Oaș, prof. Ion Huzău din Slatina, prof. Nuțu Dan, directorul școlii din Plăiuț, prof. Gheorghe Opriș, directorul școlii din Bouțu Mic, prof. Ileana Gandig, poetul Nutsu Stan, pr. Nutsu Dan, protopop greco-catolic din Apșa de Mijloc, prof. Vasalie Popovici, directorul școlii din Cărbunești, prof. Ion Smrerega, prof. Gheorghe Botoș, directorul școlii din Apșa de Jos, Dr. Victor Vizauer, Institutul de Istorie Cluj, jr. Ileana Botoș – coordonatoare a Centrului Cultural pentru promovarea identității naționale a românilor din regiunea vecină României.

Gh. Anghel, F. Pîrvu, I. Botoş
Gh. Anghel, F. Pîrvu, I. Botoş

Prin dl. Florin Gogotă, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare i-a conferit dlui Ion Botoș, președintele Uniunii Dacia, dar și director al Muzeului de Istorie al Românilor din Transcarpatia, Diploma de Excelenţă pentru întreaga sa activitate. Elena Botoș a interpretat la final o priceasnă.
Cu sprijinul Primăriei Apșa de Jos și a primarului Ion Iovdii, Centrul Cultural funcționează într-un spațiu cochet din incinta Școlii de Artă din localitatea cu peste 9 mii de locuitori, din care 97 procente sunt români.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.