Sacrificarea porcilor în gospodărie

0
152

Legislaţia sanitară veterinară a fost actualizată şi legea permite tăierea animalelor nu doar în gospodării, pentru consumul propriu, ci şi în pensiunile turistice care desfășoară activități de cazare.
Acum, proprietarii de pensiuni turistice au voie să depoziteze şi materii prime de origine animală și nonanimală provenite din exploatația agricolă familială sau din unități autorizate și/sau înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, dar şi să prepare și să servească în hrana turiştilor alimente gătite în incinta proprie. Se pun însă cîteva condiţii: animalele să fie crescute în exploatația proprie; să fie identificate și înregistrate conform legislației în vigoare; exploatația proprie să dețină cod de exploatație; medicul veterinar oficial să examineze animalul viu (înainte de tăiere) și carnea şi organele, după tăiere. Medicul veterinar oficial va înregistra aceste examene într-un registru special, menținut de proprietar la nivelul pensiunii. Registrul trebuie să fie ştampilat şi parafat de medicul veterinar oficial, după examinarea fiecărui animal, a cărnii şi a organelor rezultate. Poate fi utilizată la prepararea alimentelor care sînt servite în hrana turiștilor și carnea provenită de la oi, păsări și lagomorfe crescute și sacrificate în exploatația proprie. Carnea animalelor din specia porcine trebuie examinată, obligatoriu, pentru decelarea Trichinella spp, prin metoda digestiei artificiale (în Laboratorul din Baia Mare, str. Vasile Alcesandri nr. 66), având în vedere că este vorba de consum colectiv.
Aceleaşi condiţii sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se pun şi pentru punctele gastronomice locale (unități reprezentate de bucătăriile particulare din incinta locuințelor din mediul rural, unde se prepară și se servesc produse culinare, după rețete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr de maximum 12 persoane; produsele culinare trebuie preparate din materii prime provenite cu preponderență din producția primară de la nivelul exploatației proprii, precum și de la producătorii locali sau din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor).
În Baia Mare, examenele trichineloscopice se fac în incita Pieţei agroalimentare Izvoarele şi în spatele magazinului Unic (zona mall-ului Vivo!). Probele de carne se iau din muşchii ce susţin ficatul. În caz de trichineloză, statul îl despăgubeşte pe proprietarul porcului bolnav. Preţul unui examen de carne de porc este de 23,80 lei, iar pentru un mistreţ, 47,60 lei. În luna noiembrie 2019, au fost făcute 380 de trichinoscopii pentru porci şi 49 pentru mistreţi (la nivelul DSVSA Maramureş). Plus examinările făcute de medicii veterinari din comune. Au fost depistate două cazuri de mistreţ cu trichineloză, vînaţi în fondurile de vînătoare Copalnic Mănăştur şi Oarţa de Jos.
Ne-a informat dr. Sirtoniu Sima, purtător de cuvînt al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Maramureş, tel. 0262-224031.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.