Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare

0
35

Duminică, 8 decembrie 2019, a Tămăduirii femeii gârbove, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat, în fruntea unui sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare şi a rostit cuvânt de învăţătură.

Sfânta Liturghie Arhierească

Din sobor au făcut parte Arhim. Dr. Casian Filip, consilier eparhial social-filantropic şi misionar, mare eclesiarh al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, Pr. Viorel Bud, Pr. Vasile Botiş, Pr. Prof. Florin Hoban, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, Pr. Florin Bălan, Pr. Adrian Morar – slujitori ai Catedralei, Pr. Ovidiu Botoş, de la Spitalul Judeţean, arhidiaconi.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran.

Cuvântul de învăţătură

Un foarte cuprinzător cuvânt de învăţătură a rostit Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin, pornind de la pericopa evanghelică a duminicii, dezvăluind înţelesurile ei, învăţăturile pe care ni le lasă Mântuitorul în cuvintele rostite în sinagogă în acea sâmbătă, când o vindecă pe femeia gârbovă:
„Pericopa evanghelică ce s-a citit are un conţinut plin de înţelesuri duhovniceşti, a spus Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin. Mântuitorul a intrat sâmbăta în sinagogă, pentru a le vorbi oamenilor despre noua învăţătură pe care a adus-o Evanghelia, care întregea şi desăvârşea Legea cea veche a lui Moise. Mântuitorul nu călca Legea, ci o împlinea şi o desăvârşea. După ce şi-a ţinut cuvântul, Mântuitorul a privit undeva spre ieşire şi a identificat o persoană pe care nimeni nu o băga în seamă. Era o femeie gârbovă, încovoiată de spate, care nu putea privi deloc în sus, atât era de mare neputinţa şi gârbovirea ei, care avea această boală de 18 ani. Nu mai spera vreodată să se vindece de această neputinţă. Devenise boala ei obişnuinţă. Nu mai spera în vindecare. Dacă trupul nu mai spera să îl vindece, spera să poată să-şi vindece sufletul, mergând regulat la sinagogă şi rugându-se lui Dumnezeu în permanenţă ca să-i salveze sufletul pentru veşnicie. Aceasta a făcut mereu, de 18 ani. Se îmtâmplă, însă, o minune: Mântuitorul o vede, o cheamă în faţă, a scos-o din anonimat, şi-i spune că este dezlegată de neputinţă, de lucrarea celui rău, iar după ce îi dezleagă sufletul şi-i redă liniştea interioară şi speranţa, Mântuitorul se apleacă asupra ei şi Îşi pune mâinile peste ea, iar în momentul în care Mântuitorul Îşi pune mâinile, ea s-a ridicat în sus. S-a îndreptat şi L-a privit pe Marele Doctor şi Binefăcător în faţă. Şi toţi au putut să vadă această mare minune. Şi ea a putut să-i vadă pe toţi şi frumuseţea chipului omenesc şi frumuseţea lumii văzute şi create de Dumnezeu. Şi a dat slavă lui Dumnezeu pentru că s-a vindecat… Să ne dăruiască Dumnezeu putere şi înţelepciune şi lumină ca să vedem binele care trebuie făcut şi să apreciem şi să preţuim binele atunci când se face şi să avem discernământ şi putere de a alege între bine şi rău. Să ne ocrotească Dumnezeu de răutate, de invidie, de duşmănie şi de vrajbă, să ne dăruiască pace şi linişte, sănătate sufletească şi trupească şi binecuvântare în familia şi biserica noastră românească”, s-a sugat, în final, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin pentru toţi cei din Catedrală.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.