Experienţă multisenzorială în sunet de colinde la Muzeul Judeţean de Artă

0
87

Un nou eveniment de neuitat a fost organizat în seara zilei de joi, 12 decembrie la Muzeul Judeţean de Artă „Centrul Artistic Baia Mare”. De data aceasta, vizitatorii au fost introduşi în atmosfera de Crăciun şi au fost invitaţi să vadă cu ochii minţii frumuseţea peisajului de iarnă. Ideea serii de Colinde la Artă a fost gândită de Oana Enăşel, referent de specialitate marketing. Pentru ca momentul să iasă perfect, a fost implicat şi compozitorul Darie Nemeş Bota, alături de câţiva elevi de la Colegiul de Arte Baia Mare. A întregit atmosfera prof. Cristina Nemeş Bota.

„Note muzicale, lumini şi umbre”

Oana Enăşel relatează că ideea s-a conturat în jurul unui tablou al lui Tibor Boromisza, care înfăţişează scena Naşterii. Pas cu pas, publicul a pătruns în fiecare sală a instituţiei de cultură, cu sfială de parcă nu ar fi vrut să aducă nici cel mai mic zgomot în atmosfera de visare creată de sunete, imagini şi culoare.
“Am pornit de la scena Naşterii, Tripticul din ultima sală de la parter, de Tibor Boromisza. În jurul ei am construit întreaga experienţă. Tocmai de aceea întreg traseul prin muzeu s-a luminat pas cu pas până la ultima sală. Singura lucrare luminată a fost cea a Tripticului. Am vrut să oferim publicului o experienţă multisenzorială care să nu cuprindă cuvântul vorbit. Să cuprindă note muzicale, lumini şi umbre, dar nu cuvânt”, a relatat Oana Enăşel.

Colinde şi improvizaţii electronice

În fiecare sală de la parter, publicul s-a întâlnit cu sunetele muzicale strecurate în auzul şi simţirea celor prezenţi de elevii Colegiului de Arte din Baia Mare: Daiana BUD, Andreea MARCHIȘ și Sașa NETOTEA (flaut), Eduard CSIZMADIA (clarinet), Petru SUCIU și Daniel FILIPAN vioară. Aranjamentele muzicale și improvizațiile electronice i-au aparţinut prof. Darie NEMEȘ BOTA.
“De fiecare dată când colaborăm încercăm să găsim lucruri inedite, să provocăm puţin publicul băimărean, să le oferim ceva nou. Ideea de senzorial nu e una nouă. Am avut ocazia la Bucureşti cât am studiat acolo, să cunosc astfel de persoane şi să realizez împreună cu grupul meu nişte instalaţii acustice legate de senzorial. Oana Enăşel era familiarizată cu astfel de elemente, a propus, eu am încercat să răspund cât mai bine posibil. Repertoriul a fost ales de comun acord împreună cu Oana Enăşel. Una dintre interprete a avut o culegere de colinde. Alături de prof. Cristina Nemeş Bota am ales pentru duo de viori, iar pentru clarinet e o compoziţie a mea pornind de la Steaua sus răsare, pentru Eduard Csizmadia. A fost un trio de blockflote, ceea ce e inedit, fetele fiind extrem de talentate şi de atente una la cealaltă, reuşesc să intre împreună în atmosferă. Am ales şi Adagio de Albinoni, am încercat să facem un program interesant. Am încercat să creem imaginea unui peisaj de sărbători înainte să apară iarna”, a spus Darie Nemeş Bota.
Plimbarea la ceas de seară printre tablourile Muzeului Judeţean de Artă va rămâne cu siguranţă pentru mult timp o amintire plăcută pentru cei care au răspuns acestei “provocări” senzoriale. De altfel, în ochii publicului s-a putut citi admiraţia pentru o altfel de seară pe care au petrecut-o în mediul artistic.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.