Băimărencele iubitoare de autentic se adună în şezătoare ca într-o familie

0
178

În atmosfera de colinde, sufletele a peste 100 de băimărence au împărtăşit bucuria primului eveniment “Şezătoarea de Baia Mare”. O seară specială cu doamne de toate vârstele, cu nepoţei care au adus lumină şi binecuvântare în Centrul de zi persoane vârstnice Caspev din Baia Mare.
Grupul de creaţie împreună cu doamnele din comunitatea băimăreană s-au bucurat de harul divin adus de Prea Sfinţitul Timotei Sătmăreanul Episcop Vicar al Maramureşului şi Sătmarului care a transmis binecuvântarea Prea Sfinţitului Iustin Hodea Sigheteanul Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, Maica Filofteea Oltean stareţa Mănăstirii Bârsana, Maica Emanuela, Cătălin Cherecheş primarul municipiului Baia Mare, Ştefan Lupşa preşedintele Asociaţiei Caspev, Ileana Şandor cercetător în tradiţii, cunoscător în ale croitului, cusutului şi redarea simbolurilor de pe cămaşa populară din Maramureşul istoric, Maria Chira învăţătoare, iniţiat în arta ţesutului şi Florentina Giurgi, îndrăgit artist popular care ne-a umplut sufletele de căldură şi bunătate.

Portul tradiţional maramureşean este şi va rămâne simbolul acestui colţ de ţară ocrotit de Dumnezeu, de aceea doamnele din comunitatea băimăreană se adună în şezătoare ca într-o familie pentru a desluşi tainele ţesutului, cusutului şi a simbolurilor de pe costumul popular maramureşean.
Iubitoarele de artă tradiţională din Baia Mare care au păstrat autenticul şi care mai au încă multe de spus şi de transmis nepoţilor sunt şi vor rămâne modele pentru cei tineri.
Familia băimăreană adunată în şezătoare în fiecare lună sau ori de câte ori va simţi nevoia să înveţe, să împărtăşească, să desluşească meşteşugul costumului tradiţional se va întruni pentru a păstra valorile şi simbolurile moştenite de la bunici. Sunt cei care au păstrat cu sfinţenie costumul popular, mâinile lor au împletit cu rugăciuni cusături pe cămăşile purtate în sărbători la Biserică şi de la ei vom învăţa şi continua să ne preţuim rădăcinile.
Dr. Viorica Cherecheş, deputat liberal de Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.