Festivalul datinilor de iarnă, Marmaţia – 2019

0
27

Ediția 51 a „Festivalului datinilor de iarnă Marmaţia – 2019” a început cu un spectacol tematic, intitulat ,,NOAPTE DE VIS”- ,,În așteptarea lui Iisus”, prezentat de clasa de coregrafie a profesorilor Cristina Kovy şi Gabor Kovy de la Școala de Artă „Gheorghe Chivu”, Sighetu Marmaţiei.
Peste 60 de copii, adolescenți și tineri au prezentat un spectacol-feerie, cu dans, costume și efecte scenice pline de strălucire și o ilustrație muzicală care a susținut excelent subiectul spectacolului. ,,În așteptarea lui Iisus” a fost un moment bine ales în deschiderea festivalului, ținând seama că programul va cuprinde, sub diferite forme artistice, elemente dedicate sărbătorilor de iarnă, Crăciunul și Anul Nou. Clasa de coregrafie a profesorilor Cristina Kovy si Gabor Kovy s-a remarcat pe parcursul anilor prin rezultate excelente la concursurile naționale și internaționale, bucurându-se de aprecierea și respectul sighetenilor.

La bucuria spectacolului au fost prezenți părinți, bunici, susținători, spectatori, sala fiind plină până la refuz. Cei prezenți au răsplătit cu aplauze fiecare moment, scenă, performanță a dansatorilor. Evenimentul a fost deschis de către managerul Centrului Cultural Sighetu Marmației, prof. dr. Ioan Dorel Todea și de către șeful serviciului Școala de Artă „Gheorghe Chivu”, prof. Ioan Tivadar. Contribuţia esenţială a Festivalului de la Sighetu Marmaţiei a fost şi este aceea a păstra şi transmite, de la o generaţie la alta, datinile şi obiceiurile de iarnă, precum şi importantele obiective privind cercetarea, valorificarea ştiinţifică, culturală şi nu în ultimul rând prezentarea scenică a folclorului în spectacole ale ansamblurilor de amatori și artiștilor profesioniști. Aceste idei au călăuzit şi îi orientează pe cei care, prin mijloace specifice, veghează la perpetuarea tradiţiilor, la transpunerea lor în viaţa modernă.

Prof. dr. Ioan Dorel Todea

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.