„Noapte de vis” în Baia Mare

0
41

Sâmbătă, 14 decembrie 2019, de la ora 17,00, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-Vicar, Permanența Eparhială, truditorii Centrului Eparhial au fost prezenți la Concertul solemn de colinde „Noapte de vis”, ediția a XVI-a, desfășurat la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în organizarea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului și Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, prezentator al concertului Arhid. Vlad Verdeș, inspector pentru catehizarea tineretului din Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Au evoluat în fața credincioșilor băimăreni, care au umplut până la refuz Catedrala Episcopală „Sfânta Treime”, Corul „Doxologia” al Catedralei gazdă, dirijat de Prof. Dr. Cosmin Lauran, Corul Arhanghelii al preoților din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Pr. Prof. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, Corul „Angelli” al Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, dirijat de Pr. Prof. Dr. Andrei Baboșan și elevii Gelu Hotea și Teodor Malanca, Corul „Sfântul Ioan Damaschinul” al Domeniului Teologie Ortodoxă „Justinian Arhiepiscopul” al Facultății de Litere din Baia Mare, Centrul Universitar „Nord”, dirijat de Pr. Lect. Univ. Dr. Teofil Stan.
Credincioșii spectatori au audiat nu mai puțin de 23 de colinde, cele mai frumoase din repertoriul coral românesc și internațional (Feliz Navidad), fiind răsplătiți cu aplauze îndelungate.
O notă aparte pentru soliștii corurilor, voci excepționale, lucrate, care au încântat auditoriul: mezzosoprana Lăcrimioara Rostaș, solistă a Operei Române din Cluj-Napoca, băimăreancă, fostă componentă a Corului „Doxologia”, Pr. Ioan Socolan, protopopul de Satu Mare, Pr. Iulian Scripciuc, Pr. Bogdan Miclăuș, care slujesc în parohii din Episcopie, elevii Paula Coteț, Marcela Latiș, Ștefania Marc, Teodor Malanca, Gabriel Pop, Gelu Hotea, Ionuc Vântu, Julieta Pop, elevi la Seminarul Teologic băimărean sau la Liceul de Arte din Baia Mare.
Cuvinte de mulțumire și apreciere pentru preoții și profesorii dirijori, care au reușit să realizeze un concert de înaltă ținută interpretativă, un concert rarisim, cum numai o dată pe an se petrece în Baia Mare, în perioada din Postul Nașterii Mântuitorului, premergătoare marii sărbători a Întrupării Mântuitorului. Și au mai reușit ceva dirijorii: să țină vie pasiunea pentru cântul coral, cânt care în Maramureș și Sătmar a cunoscut o dezvoltare deosebită de-a lungul anilor, unde sunt spectatori pregătiți pentru a audia astfel de interpretări. Poate și de aceea, Corala „Armonia” a Episcopiei Tomisului, de renume mondial, este așteptată cu atâta bucurie în mănăstirile și bisericile din Baia Mare, în sălile de spectacole din orașe, în care an de an concertează la cerere.
„Concertul solemn de Crăciun, oferit de Catedrala noastră Episcopală și de Sfânta noastră Episcopie, a ajuns la a XVI-a ediție, a spus Preasfințitul Părinte Episcop Iustin. Acest concert este de o frumusețe rară și este un concert complex, deoarece evoluează atât Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, cât și Corul „Ioan Damaschinul” al Departamentului de Teologie „Justinian Arhiepiscopul” și Corala „Angelli” a Seminarului „Sfântul Iosif Mărturisitorul” și, în mod excepțional și de fiecare dată, vin preoții din Episcopia Maramureșului și Sătmarului, constituiți în Corala Preoțească „Arhanghelii”. Catedrala a fost arhiplină. Ne bucurăm de calitatea ascultătorilor, precum și de valoarea colindului interpretat de cele patru coruri de o frumusețe unică. Tinerii seminariști și Corala „Doxologia” a Catedralei au fost îmbrăcați în straie tradiționale, deoarece suntem în Anul Omagial al satului românesc. În acest spațiu cu aspect de Peșteră a Betleemului, în colind sfânt și bun, străbun, și în straie tradiționale colindul parcă are o valoare veșnică, nemuritoare. Îi mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a ajutat și în acest an să organizăm Concertul solemn și îi felicităm, pe de o parte pe conducătorii școlilor teologice, pe de altă parte pe dirijori, pe componenții celor patru coruri și mulțumim părinților Catedralei Episcopale „Sfânta Treime”, pentru că găzduiesc și se ostenesc și oferă, la final, colindătorilor câte un colac și un pahar de vin pentru ca să nu se întoarcă acasă fără darul îndătinat de sărbători după ce ne-au colindat. Cu acest colind solemn de Crăciun, spunem tuturor sărbători fericite și le dorim multă pace, lumină și liniște în aceste sfinte sărbători creștine de iarnă.”
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.