În Tg. Lăpuș, „Colind la Nașterea Domnului”

0
39

Joi, 12 decembrie, cu participarea de excepție a PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și PS părintele Timotei Sătmăreanul, Arhiereu Vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, în Catedrala ortodoxă română „Sfinții Apostoli Mihail și Gavriil” din orașul Tg. Lăpuș, la lumina lumînărilor, s-a desfășurat un impresionant concert de colinde, sugestiv intitulat „Colind la Nașterea Domnului”, manifestare județeană, ajunsă acum la a XV-a ediție.
Au participat peste 260 de colindători, copii și elevi de la 13 școli, reprezentanți a două zone folclorice, Lăpuș și Chioar, care au susținut 26 de colinde laice și religioase.
S-au implicat în organizare prof. de religie Mariana Pop, responsabila Cercului pedagogic pe zona Lăpuș, Primăria orașului, profesori de religie, sponsori, preotul paroh prof. dr. Andrei Baboșan, pr. Mihai Gheduțiu, părinți etc. Colaboratori au fost și preoți din cadrul Protopopiatului Lăpuș, preot dr. protopop Florin Stan. Aici la Catedrală, în fața unei numeroase și entuziaste asistențe, toate cetele de colindători au interpretat piese laice, religioase și culte de mare valoare, care au emoționat prin profunzimea mesajelor transmise, prin magia colindelor, dar și prin costumele populare tradiționale și autentice specifice zonelor etno-folclorice de unde au venit colindătorii.
Au colindat grupuri de colindători mici de la Grădinița cu Program normal din Tg. Lăpuș, director prof. Mirela David, copilași pregătiți de către prof. educ. Mădălina Bolchiș și Petrică Isac, după care au adus în suflete magia Sărbătorii Crăciunului, colindători de la Centrul Școlar Pentru Educație Incluzivă, prof. Nicoleta Tancu și Ioan Șleam.
Au urmat Ansamblul „Symbol” al Liceului Teoretic „Petru Rareș” – dirijor prof. dr. Andrei Baboșan, elevi ai Școlii Gimnaziale din Rogoz – instructori prof. Gabriela Cosma și Mariana Șanta, elevii de la Școala Gimnazială din Suciu de Sus – prof. instructor Valeria Pop, Școala Gimnazială din Rohia – prof. Natalia Pop, Școala Gimnazială din comuna Groșii Țibleșului – prof. Eugenia Buda, Școala Gimnazială din comuna Lăpuș, prof. Reghina Tomai și Daniela Jurji, iar din Suciu de Sus, au colindat elevii de la Școala Gimnazială „Florea Mureșanu”- grupul „Muguri de lumină” – prof. instructor Valeria Pop.
Au fost apreciate și evoluțiile elevilor de la liceele „Petru Rareș”, sub bagheta preotului prof. dr. Andrei Baboșan și Tehnologic „Grigore C. Moisil”, cu instructorii Mariana Pop și Cristina Ciceu.
Concertul de la catedrala din Tg. Lăpuș s-a încheiat cu evoluția Trupei folk „Adrian Păunescu”, prof. coordonator Gabriela Cosma. De la Școala Gimnazială Cernești, zona folclorică Chioar, au colindat elevi în costume populare specifice acestei zone folclorice, prof. instructor Haristina Boer, de la Vima Mică, prof. Irina Zubașcu și Mariana Roman, iar din comuna Coroieni a colindat grupul coordonat de către prof. Irina Zubașcu. În costume populare autentice au venit să ne colinde elevii Simona Neag și Adrian Filip, apoi elevii pregătiți de către Adriana Gherman și Mariana Buda, din Cupșeni. Toate cetele de colindători au fost răsplătite cu diplome și iconițe.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.