Cinematograful din Sighetu Marmaţiei, redeschis după 20 de ani!

0
53

Sighetenii au motive de bucurie. După mai bine de 20 de ani, cinematograful din municipiu s-a redeschis. Mai mult, sala oferă toate condiţiile unui cinematograf modern, putând rula chiar şi filme 3D. Administraţia locală a pus la bătaie sala reabilitată, o firmă din Cluj rulând filmele şi utilând cinematograful cu scaune. Societatea privată încasează banii din bilete, însă plăteşte o chirie lunară primăriei.
Scopul administraţiei locale nu a fost de a face profit, ci de a redeschide cinematograful, închis de peste două decenii: „Este un contract de asociere între Consiliul Local Sighetu Marmaţiei şi o firmă de servicii cinematografice din Cluj, care furnizează practic filmele şi la mall-urile din Cluj. S-au asociat cu noi şi au adus toată tehnica de proiectare a filmului şi scaunele speciale pentru aşa ceva. Noi le-am pus la dispoziţie sala cu sisteme de încălzire, electrice şi tot ce trebuie pentru ca aceasta să fie perfect funcţională. Din această colaborare a rezultat un cinematograf modern. Dezavantajul mare al oraşelor mici este acela că nu vine niciun investitor strategic să facă mall-uri şi implicit cinematografe. Dacă vrei să ai cinematograf în oraşe cum suntem noi, Borşa, Vişeu, trebuie să-ţi faci tu singur, pe cheltuiala ta! Cinematograful din Sighetu Marmaţiei nu a mai funcţionat de peste 20 de ani! Tinerii sunt cei mai încântaţi, deoarece filmele care rulează sunt foarte noi. Am avut şi norocul de a deschide cinematograful cu un film românesc, numit Cardinalul, care prezintă odiseea cardinalului Iuliu Hossu, mort în închisorile comuniste de la Sighet. Deci s-a potrivit perfect această peliculă la deschidere, cu atât mai mult cu cât o parte din ea s-a turnat şi în municipiul nostru. Cinematograful rulează atât filme 2D, cât şi 3D. Cel care rulează filmele administrează întreaga activitate de cinematografie, plătind lu­nar doar o sumă către Consiliul local Sighet, reprezentând chiria pe sală, care nu este foarte mare, până în 1.000 de lei, deoarece scopul nostru a fost să avem cinema în municipiu, iar pe lângă asta sala poate fi folosită şi pentru spectacole, deoarece are scena foarte mare, potrivită pentru orice eveniment cultural”, a precizat Horia Scubli, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei.

Tinerii, încântaţi că pot vedea un film nou la ei în oraş

Dacă cei trecuţi de a doua tinereţe nu mai prea frecventează cinematograful, pentru tineri, redeschiderea acestuia este un lucru extrem de important: „Cinematograful n-a mai funcţionat de mulţi ani. Noi mergeam în Baia Mare la film, însă trebuia să facem peste 120 de km numai pentru a vedea un film bun în sala de cinema. Acum că s-a redeschis venim să vedem un film nou (n.r. Annabelle 3). Acum este pentru prima dată când venim, dar de acum încolo vom mai veni cu gaşca”, a spus Andrei. „Ideea de a fi un cinematograf în Sighetu Marmaţiei este bună. Nu mai trebuie să mergem până în Baia Mare. Abia aştept să vedem filmul deseară. Este un lucru bun pentru noi, tinerii, că avem încă o variantă plăcută de a ne petrece timpul liber, mai ieşim şi noi în oraş”, a precizat Ghiţă, un alt tânăr ce tocmai îşi cumpărase bilet. „Am venit şi eu cu prietenii să-mi iau bilet la film. Până acum, dacă doream să vedem un film în oraş, trebuia să mergem în Baia Mare. Dacă s-a deschis în Sighet, e mai aproape. Mi se pare o idee minunată, mai ales pentru liceeni. Şi preţurile sunt acceptabile, la filme 2D cred că este 14 lei, iar la cele 3D este 16 sau 17 lei. Cu siguranţă vom mai veni la film”, a conchis Diana, o altă tânără.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.