Cazuri noi de pestă porcină în zona Seini

0
48

Pesta porcină a fost confirmată la un porc mistreț găsit decedat pe un fond de vânătoare la Seini, respectiv la un alt porc mistreț în Huta. În consecință, Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit, în această săptămână, în ședință extraordinară după confirmarea de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a virusului pestei porcine africane.
Primul porc mistreț a fost găsit decedat pe raza fondului de vânătoare nr.35, Asociația Comja-Seini, în localitatea Săbișa. De asemenea, PPA a fost depistată și la un mistreț de pe raza fondului de vânătoare nr. 3 Huta, lucru care include și măsuri pentru zone din județul nostru. „Am aprobat, în ședință, planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți. Zona infectată a fost delimitată și include fonduri de vânătoare de pe raza locali­­tăților Săbișa și Cicârlău, respectiv un fond de vânătoare de pe raza județului Satu Mare, dar și localitățile Seini, Săbișa, Viile Apei, Handalul Ilbei, Ilba, Cicârlău și localitatea Orașu Nou din județul Satu Mare. În al doilea caz nu sunt afectate localități, doar fonduri de vânătoare (Huta, Săpânța, Băița, Valea Neagră, Câmpulung la Tisa, Săsar, Izvoare, Cicârlău”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Zona tampon include fondurile de vânătoare 32 Cicârlău, 33 Băița, 36 Ardusat, 32 Săsar. Ges­tionarii fondurilor cinegetice vor recolta integral mistreții prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuit, în termen de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate, așa cum sunt ele definite. Vânătoarea organizată în zonele afectate și în afara lor se realizează cu vânători autorizați, personal silvic, personal de vânătoare angajat și cu alte categorii de personal, care vor fi instruite de către personal abilitat”, a spus Vasile Pop, directorul executiv adjunct al DSVSA Maramureș.
Cetățenii care identifică porci mistreți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile administrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de prevenție. Mai mult, se recomandă populației să evite să intre în contact cu animalul decedat în scopul de a preveni apariția de focare în gospodăriile populației, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.