Reabilitarea casei „George Pop de Băsești”, la final

0
75

Lucrările de restaurare a casei memoriale „George Pop de Băsești” au ajuns pe final. Cu toate că există anumite întârzieri apărute din cauza unor situații nepre­vă­zute, investiția va fi încheiată, cel mai probabil, în luna februarie. Astfel, din luna martie, turiștii vor putea vizita din nou casa muzeu.

Ceea ce a fost mai greu de executat s-a încheiat. Au mai rămas doar mici detalii și amenajarea curții exterioare: „Peste 90% sunt finalizate lucrările. Foarte puține lucruri au mai rămas de făcut. Probabil că pe final de ianuarie, început de februarie reabilitarea se încheie, iar din primăvară casa memorială George Pop de Băsești va putea primi din nou vizitatori. Lucrările trebuiau încheiate în această lună, dar au fost mici întârzieri. Au intervenit anumite probleme neprevăzute de construcție, când s-a săpat, dar care au trebuit rezolvate, însă tot prin aprobări de la oameni de specialitate, avizați în monumente de categoria A. Până s-au făcut și documentele respective, a durat…

Aceste impedimente nu s-au putut depista în prima fază, doar pe parcurs, în funcție de evoluția lucrărilor. Însă vă pot spune că tot ce s-a făcut este de calitate. Am avut mare noroc cu firma constructoare, e din Maramureș, din Budești. Sunt autorizați pe reabilitare construcții monument istoric”, a declarat Ioan Călăuz, primarul comunei Băsești. Casa lui George Pop de Băsești a fost construită între anii 1885-1890 constituind, timp de trei decenii, un punct de referință și de întâlnire a multor personalități transilvănene, cum ar fi dr. Vasile Lucaciu, Vasile Goldiș, Ion Rațiu și Teodor Mihali. Până în 1940 casa a fost locuită de fiica sa, Elena Pop Longin, împreună cu soțul ei, Francisc Hossu Longin. Naționalizată în anul 1948, a servit ca sediu CAP și magazie de cereale. Proiectul de restaurare, în cuantum de peste 500.000 de euro, este finanțat de Guvernul României, administrația locală fiind beneficiara investiției. Reabilitarea clădirii este completă, inclusiv aleile din părculeț și toată zona verde.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.