Turbină eoliană în Preluca Nouă

0
74

Cine ajunge în localitatea Preluca Nouă, comuna Copalnic-Mănăștur, are prilejul de a admira o turbină eoliană de 13 metri înălțime, în curtea economistului Vasile Florian, absolvent al Liceului Electrotehnic din Baia Mare, care a reușit să îmbine profesia lui de economist cu pasiunea lui de o viață.
Este un exemplu de logică și economică casnică. Totul a fost făcut din pasiune. A cumpărat eoliana de la o firmă care importă astfel de lucruri. A comandat și un stîlp, montat de o echipă de specialiști, care ajunge la 13 metri. Și astfel, eoliana lui Vasile Florian produce curent electric pentru toată casa.
Generatorul încarcă acumulatorii de litiu-ion, iar convertorul transformă curentul continuu în curent alternativ.
Vasile Florian a montat și panouri fotovoltaice, care funcționează foarte bine vara. “Producem mai multă energie decît consumăm, însă n-am făcut demersurile necesare ca să o vindem în rețea. Prețul unei eoliene este de 4.500 euro, iar cheltuielile se amortizează în 5 ani, iar apoi energia care se vinde rămâne profit. Pentru consumatorii casnici, turbina poate avea putere de 0,5-3 kw și își dovedește utilitatea mai ales în perioada de iarnă” – spune Vasile Florian.
Economistul dorește să meargă și mai departe. Mai vrea să achiziționeze încă o eoliană, cu toate că vîntul nu bate atît de puternic ca în alte zone, dar funcționează. În alte țări, eoliana este un lucru normal.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.