Consolidări finalizate la biserica din Buteasa

0
45

După eforturi îndelungate pentru salvarea bisericii-monument istoric din Buteasa, aici s-a reușit finalizarea lucrărilor de consolidare. Acum, se așteaptă bani pentru restaurare. În acest an, Consiliul Județean Maramureș a alocat pentru biserica din Buteasa 20.000 lei.
Oficialii Direcției Județene de Cultură Maramureș spun că au încercat, pe parcursul celor 8 ani scurși de la avizarea proiectului Restaurare și consolidare Biserica de lemn Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril Buteasa, realizat ȋn 2011 de SC Manisa Construct SRL și coord. de arh. Niels Auner să găsească soluții de punere ȋn operă a lucrărilor.
“Din păcate, după repetate intervenții administrative către Consiliul Județean Maramureș, Primăria Șomcuta Mare, Parohia Ortodoxă Buteasa ȋntre 2011 și 2018 nu s-a făcut niciun fel de intervenție asupra acestei biserici care s-a degradat din ce ȋn ce mai mult, ajungând ȋn stare de precolaps. Ȋn toamna anului 2018, DJC Maramureș a apelat la arh. Laura Zaharia, specialistă ȋn arhitectură vernaculară”, a declarat Aura Pintea, specialist în cadrul Direcției Județene de Cultură.
Ȋn urma obținerii fondurilor de la Consiliul Județean Maramureș pentru punerea ȋn siguranță a structurii de rezistență, s-a ȋnchegat o echipă de specialiști de primă mână care au răspuns pozitiv Asociației ROST, reprezentată de arh. Laura Zaharia, geolog dr. ing. Sorin Zaharia. “Acum, biserica a fost consolidată și cu ajutorul Domnului, așteptăm o iarnă mai blândă și ȋn primăvară obținerea fondurilor necesare restaurării”, a precizat Aura Pintea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.