Fotografiile unui artist maramureșean, expuse în China

0
150

În perioada noiembrie-decembrie, artistul fotograf Tudorel Ilie, din Baia Mare, a efectuat o deplasare expozițională și de creație în Republica Populară Chineză, împreună cu artistul fotograf Ștefan Toth din Oradea, președintele Asociației Internaționale „Euro Foto Art”. Evenimentele culturale la care a participat au fost ocazionate de Ediția a IV-a a „Festivalului Fotografiei Românești în China”-2019, organizată de Institutul Cultural Român Beijing în colaborare cu Asociația Internațională „Euro Foto Art” din România și Organizația „China Photo Network On Line” din China în orașele chineze Beijing, Shanghai, Zhuhai, Shenzhen, Foshan și Macao.

Imagini din Maramureș pe simezele din China

În cadrul acestui festival, expoziția personală de artă fotografică „România – Repere Culturale” („Romania – Cultural Landmarks” în varianta pentru China) a prezentat în 50 de lucrări de artă fotografică realizate de artistul fotograf Ilie Tudorel cele mai importante repere culturale din cadrul patrimoniului cultural (și tradițional), tangibil și intangibil al României (inclusiv UNESCO). Sunt prezente în imagini și cele mai vestite elemente ale patrimoniului din Maramureș, cum sunt bisericile de lemn, meșteșugurile tradiționale, datinile și obiceiurile de iarnă.

La Beijing, în capitala Republicii Populare Chineze, expoziția personală „Romania – Cultural Landmarks” a fost vernisată la Centrul Cultural „San Taisan Art”, fiind urmată de o întâlnire de lucru cu artiștii fotografi din Beijing, China, conduși de artistul fotograf Hui Yhang. Împreună cu fotografii chinezi s-a făcut o deplasare de creație la „Marele Zid Chinezesc”, unde fotografii din România și China au avut ocazia de a fotografia împreună această capodoperă înscrisă în patrimoniul mondial UNESCO, care este un obiectiv major al turismului cultural chinez.
Tot la Beijing, a fost vernisată în 29 noiembrie 2019 la Institutul Cultural Român Beijing din ansamblul SOHO-Galaxy, situat în centrul capitalei, expoziția comună a artiștilor fotografi din România și China intitulată „Oameni și Orașe din România și China”, fiind expuse în imagini frumusețile celor două țări prietene. Această expoziție a fost dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a României în China și împlinirii a 70 de ani de relații diplomatice între România și Republica Populară Chineză. În această expoziție de grup, artistul fotograf Tudorel Ilie din Baia Mare expune mai multe imagini care ilustrează monumente reprezentative din România și meșteșuguri populare (UNESCO) din Maramureș.

Vizită la obiective importante din China

Tudorel Ilie - Marele Zid Chinezesc
Tudorel Ilie – Marele Zid Chinezesc

„Turneul” artistului fotograf maramureșean a continuat în Shanghai, acolo unde a fost organizat un nou vernisaj al expoziției cu fotografiile lui Tudorel Ilie. Deplasarea de creație prin marele oraș Shanghai l-a avut ca ghid pe artistul fotograf chinez Yu Fu Yi, care a prezentat obiectivele culturale cele mai importante și superlativele orașului: Shanghai Tower (632 m înălțime, 128 de etaje, cea mai înaltă clădire din China, a doua clădire ca înălțime din lume), arhitectura nouă ultramodernă din cartierul financiar Pudong, panorama de pe Bund a fluviului Nangpu, Orașul Vechi Shanghai.
Periplul prin China a continuat la Zhuhai, un megalopolis chinez situat pe malul Mării Chinei de Sud din Oceanul Pacific, lângă marile orașe Macao și Hong Kong din sudul Chinei. Acest oraș a câștigat premiul pentru „cel mai curat și ecologic oraș din China”. Zhuhai este supranumit „Orașul celor 100 de insule” și înainte de 1979 era doar un mic sat de pescari. Azi orașul Zhuhai are peste 1,5 milioane de locuitori și este în continuă expansiune. Deplasarea de creație prin Zhuhai i-a avut ca ghizi pe artiștii fotografi chinezi Weilu Chen, Dan Chen și Ruisheng Zhu, care au prezentat obiectivele culturale cele mai importante: podul Hong Kong-Zhuhai-Macao (cel mai lung pod maritim din lume), promenada „Lover’s Road” și unul din simbolurile oraşului Zhuhai statuia „Fisher Girl” din golful Xianglu al Mării Perlelor, magnificul edificiu ultramodern al Operei din Zhuhai, noul cartier de zgârie-nori Yanghuan de pe insula Xiaohengquin, panorama ora- șului Macao cu turnul de televiziune Macao Tower, podul „Prieteniei” și altele. Un moment captivant al deplasării în China a fost traversarea cu feribotul a Mării Perlelor din Marea Chinei de Sud a Oceanului Pacific pe ruta Zhuhai – Hong Kong (regiune administrativă specială a Republicii Populare Chineze).

„Fotografiile din Maramureș, un liant al prieteniei dintre România și China”

„Vizita în China mi-a dezvăluit o mică parte din miraculoasa dezvoltare actuală a Republicii Populare Chineze și am avut ocazia de a veni în contact cu o mare civilizație care, pornind de acum câteva milenii, are în prezent realizări extrem de spectaculoase și un viitor strălucitor. Prezența artiștilor fotografi din România în China este o dovadă vie că prietenia și colaborarea între popoarele român și chinez este o punte de legătură între civilizațiile milenare ale Europei și Asiei. Publicul din China a avut ocazia să cunoască și să vadă prin exponatele de artă fotografică patrimoniul cultural al României și al Maramureșului, o parte integrantă a identității poporului român, dar totodată și o valoare universală a umanității ! Astfel, fotografiile din Maramureș au devenit un liant al prieteniei dintre România și China”, a punctat artistul fotograf, Ilie Tudorel.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.