Munca în zootehnie

0
44

Fermierii asigură un program de mişcare a animalelor, în zilele în care condițiile meteorologice permit acest lucru. În perioada de fătare a oilor, crescătorii trebuie să respecte regulile de zooigienă, pentru a avea miei sănătoşi. În perioada de gestație, se va evita aglomerarea oilor în adăpost, dar și la intrarea și ieșirea din adăposturi sau padocuri. Atenţie la furajele mucegăite! Cu două săptămîni înainte de fătare, se vor scoate din rație furajele însilozate sau murate. Nu se adapă oile cu apă rece, pentru a evita avorturile. În ultima parte a gestației, se va tunde lîna din jurul cozii și al ugerului, pentru a se putea asigura o bună igienă a suptului și/sau a mulsului. Această acțiune trebuie făcută cu multă atenție, avînd în vedere gestația avansată și posibilitatea producerii de avorturi prin lovire.
Se pregăteşte adăpostul pentru fătare, cu un compartiment pentru oile gestante, o maternitate și un compartiment pentru miei. În maternitate, se vor amenaja boxe individuale de fătare, cu dimensiunile de 1,2×0,8 m. Se va asigura o temperatură de 18-20°C. Adăpostul se dezinfectează şi, după populare, așternutul se schimbă zilnic.
Cu 1-2 zile înainte de fătare, abdomenul oii se lasă în jos, ugerul se mă­rește și devine turgescent, vulva se tumefiază. În apropierea momentului fătării, oaia devine neliniștită, caută un loc retras, se culcă și se ridică des. Cînd apar aceste simptome, oaia trebuie introdusă în boxa de fătare. Expulzarea fetusului durează 30-40 de minute, iar în caz de fătare gemelară, al doilea fetus este expulzat la 15-20 de minute după primul. Placenta este expulzată în primele 3 ore după fătare, iar involuția uterului se face în aproximativ 30 de zile.
După expulzare, mielului i se acordă îngrijiri, se îndepărtează mucozită­țile de pe cap, din zona gurii și a nărilor, se secționează cordonul ombilical la 4-5 cm de abdomen, dacă nu s-a rupt în timpul fătării, și se tamponează cu tinctură de iod. În continuare, mielul este lăsat 20-30 de minute să fie lins de oaie, ceea ce echivalează cu un masaj ce activează circulația sîngelui. După aceea, se trece la pregătirea oii pentru prima alăptare, prin curățarea ugerului și mulgerea primelor jeturi de colostru.
După vîrsta de 8-10 zile, se poate începe administrarea, în locuri special amenajate, de fîn de lucernă de cea mai bună calitate. În cazul mieilor gemeni, cînd oaia nu are lapte, sau dacă mielul a pierit, fermierii vor apleca mieii la oi doici, fătate aproximativ în aceeași perioadă, sau vor recurge la alăptarea prin biberon, cu lapte de vacă.
Perioada de ”miel crud” durează 7 zile, cea de miel mijlociu de la 8 la 30 de zile, iar cea de “miel zburat”, de la 31 la 65 de zile. Compartimentul de întreținere a oilor fătate cu miei ”zburați” se amenajează în boxe comune, asigurînd pentru fiecare oaie cu miel o suprafață de 1,6 metri pătraţi.
Înțărcarea mieilor se face treptat, în 4-5 zile. Peste noapte, mieii vor fi izolați de mame, iar dimineață, oile se mulg, urmînd ca în zilele următoare mieii să fie lăsați cu mamele cîteva ore pe timpul zilei, pentru a diminua stresul de înțărcare. În perioada înțărcării, rația furajeră a mieilor şi oilor se completează cu furaje de cea mai bună calitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.