Tăierile ilegale de arbori, în top în Nordul țării

1
70

Tăierile ilegale din pădurile țării continuă să fie o realitate îngrijorătoare. Datele statistice indică faptul că se înregistrează defrișări masive, în 2019, România pierdea 3 hectare de pădure pe oră! Potrivit Raportului Greenpeace privind tăierile ilegale, județul Cluj a fost primul pe țară, urmat de județul Maramureș. Raportul include doar numărul cazurilor identificate de autorități, ceea ce înseamnă că numărul tăierilor ilegale ar putea fi mult mai mare. Așadar, în județul Cluj au fost identificate 587 de infracțiuni de natură silvică, iar în Maramureș 524, numărul fiind în creștere cu 2% față de anul precedent.
Cât despre cantitățile de lemn tăiat ilegal, cele mai mari valori s-au înregistrat în județele Maramureș, aproape 100 de mii de metri cubi, urmat de Bistrița-Năsăud cu 17 mii de metri cubi, iar în județul Cluj 6836 de metri cubi de lemn tăiat ilegal. Cele mai multe infracțiuni silvice au fost identificate de Inspectoratul Județean de Poliție urmat de Garda Forestieră și Jandarmerie.
Și mai tragic e faptul că acestor infracțiuni cad victime nu numai arborii, ci și oamenii. Anul trecut, în luna septembrie, un pădurar de 50 de ani din Iași a fost omorât de către un minor care se afla la furat de lemne într-o pădurea de lângă localitatea Siretel. La mai puțin de o lună, vestea unei alte crime zguduia țara, victima fiind un pădurar din Maramureș. Cazul pădurarului maramureșean Liviu Pop, ucis în nordul României a scos la iveală atunci și alte aspecte negative evidențiate de conducerea Romsilva. Oficialii Regiei Naționale a Pădurilor semnalau că, din 2014 și până în 2019, s-au înregistrat 185 de cazuri de agresiune la adresa personalului silvic, din care doi silvicultori și-au pierdut viața, iar mulți alții au avut nevoie de spitalizare.

1 COMENTARIU

  1. Sa va ia benga că nu faceți nimic vă distrugeți singuri…. tot scrieți articole care nu schimbă absolut nimic şi nu interesează pe nimeni şi asta de ani de zile.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.