Agricultura și dezvoltarea rurală în 2020

0
32

România are cea mai ridicată pondere a populaţiei ocupate în agricultură, 23% din totalul angajaţilor, semn că fermierii trebuie să crească productivitatea prin mecanizare, iar fabricile din industria alimentară trebuie să se automatizeze şi mai mult. O problemă a ţării este deficitul balanței comerciale, cauzat de exportul de cereale și importul de produse agricole cu valoare adăugată (carne și produse procesate din carne, produse de panificație, aluat congelat etc.). Dezvoltarea clasei de mijloc în agricultura românească se poate face prin susținerea de stat a fermelor de familie mixte, care deţin o suprafață rentabilă din punct de vedere economic.
Principala sursă de finanțare a fermierilor este asigurată de Politica Agricolă Comună prin cei doi piloni ai săi, plățile directe la hectar și dezvoltarea rurală. În exercițiul bugetar 2021-2027, sumele destinate finanțării investițiilor aferente pilonului 2 vor trebui direcționate cu precădere către sectoarele care vor contribui la obținerea de produse cu valoare adăugată.
O altă prioritate pentru România este susținerea generațiilor tinere de fermieri în scopul menținerii unui mediu rural activ, durabil.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale urmăreşte eliminarea decalajului dintre subvențiile fermierilor români și ale celor din alte state, prin măsuri compensatorii. (În 2019, subvenția medie a fost de 195 euro/ha, iar media la nivelul Uniunii Europene a fost de 266 euro/ha.)
Programul de creștere a tomatelor în spații protejate va fi modificat, în sensul că statul va subvenționa 10% din valoarea facturii tuturor legumelor livrate spre comercializare.
Statul va lua măsuri de eradicare a pestei porcine africane şi va încerca să relanseze sectorul de creștere a porcului, pentru ca în următorii ani să nu mai importăm atăt de multă carne de porc. Statul încurajează consumul de alimente românești.
În perioada 2021-2027, prin Programul Național Strategic, fermierii și satul românesc vor beneficia de o finanțare gratuită de peste 20 miliarde euro, bani ce vor fi folosiţi pentru stimularea organizării producătorilor agricoli și creșterea calității produselor. Vor primi bani în plus cei care livrează produse agricole în circuitul comercial, prin cooperative sau grupuri de producători. Vor fi subvenţii şi pentru crescătorii de peşte. Va fi revalorizată cercetarea agricolă şi zootehnică, precum și dezvoltarea învățămîntului dual în domeniul agricol.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.