Despre pensionari şi pensii

0
37

Sistemele de pensii în lume reprezintă una din problemele economice, care dau bătăi de cap politicienilor. Vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta la fel și cuantumul acesteia. Marile probleme, din ziua de astăzi, apar din cauza scăderii numărului de contribuabili și a creșterii numărului de pensionari prin îmbătrânirea populației concomitent cu scăderea natalității, creșterea duratei medii de viață, pensionările timpurii.
În România fiecare contribuabil întreține mai mult de un pensionar, însă acest raport va ajunge ca un contribuabil să întrețină mai mult de doi pensionari până în anul 2050.
Sistemul de pensii din România se bazează pe trei piloni:
• Pilonul I – pensia de stat
• Pilonul II – reprezintă pensiile administrate privat – pensiile private obligatorii
• Pilonul III – reprezintă pensiile private facultative, constituite din contribuțiile suplimentare ale angajaților și angajatorilor
Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Care este vârsta de pensionare în alte țări?

În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani. Începând cu 2025 aceasta va crește la 66 de ani, iar din 2030, la 67 de ani. În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani, pentru persoanele născute înainte de 1947, și 67 de ani pentru cei născuți după 1964. În Danemarca, vârsta de pensionare este de 67 de ani atât pentru femei, cât și pentru bărbați. În Italia, bărbații ies la pensie la 65 de ani și femeile la 60, la fel ca în Marea Britanie și Austria. În Spania, și femeile, și bărbații se pensionează la 65 de ani, iar în Franța la 62 de ani. În Grecia, oamenii încep să se bucure de pensie la 67 de ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.