Exportul este avantajat

0
31

Din bugetul comunitar, prin Agenția Executivă pentru Consumatori, Sănătate, Agricultură și Alimentație, Uniunea Europeană finanțează mai multe campanii pentru promovarea produselor agroalimentare pe piața internă și comunitară, cît și în țări din afara spațiului european.
De sprijin pentru astfel de acțiuni au beneficiat Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică din România, pentru cereale, ulei, miere, vin, lactate și produse lactate, suma fiind de 3,5 milioane euro, din care 1,8 milioane de la bugetul european. Numărul operatorilor din agricultura biologică este de circa 10.000, iar suprafața certificată ecologic este de 325.000 ha. Dar nu se știe care este volumul produselor eco livrate din România, cele mai mari piețe fiind cea germană și cea franceză.
Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu din România (cu 6 mari producători) a cîștigat un proiect similar cu un buget de 1,6 milioane euro, din care contribuție UE 1,1 milioane euro, pentru a vinde salamul de Sibiu ca produs cu Indicație Geografică Protejată recunoscut la nivel european.
Organizația Prodcom Legume-Fructe și organizații similare din Bulgaria, Grecia și Cipru au primit 4,6 milioane euro pentru promovarea fructelor și legumelor proaspete pe piețele din Germania, Polonia și Republica Cehă.
Procesatorul Romconserv SA a accesat bani europeni pentru promovarea fructelor și legumelor proaspete și procesate pe piețele din Azerbaidjan, Belarus, China și Federația Rusă.
Asociația Legrom a cîștigat un proiect cu buget de aproape 1 milion euro, din care 70% grant european, pentru a crește competitivitatea sectorului de producere a legumelor proaspete, pentru tomate, ardei și salate verzi livrate spre Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită. Valoarea exporturilor ar urma să atingă 2,1 milioane de euro în 2021.
Bio România a obținut 500.000 euro și pentru promovarea sucurilor bio pe piețele din Kuweit, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.