S-au dublat alocațiile de stat pentru copii

0
39

Deşi premierul Ludovic Orban a anunțat, pe 10 ianuarie, că Guvernul va amâna termenul de intrare în vigoare a Legii privind dublarea alocațiilor, până când vor fi găsite resursele financiare, președintele Klaus Iohannis a promulgat, marți, 14 ianuarie, legea care prevede dublarea alocației de stat pentru copii.
Camera Deputaților a adoptat, pe 18 decembrie 2019, decizional, proiectul de lege ce prevede dublarea alocației pentru copiii între 2 și 18 ani, sumă care ajunge la 300 lei, respectiv 600 lei pentru copiii cu handicap.
Legea prevede majorarea cuantumului alocației de stat pentru copii astfel:
• 300 lei – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 18 ani
• 600 lei – pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap
• 600 lei – pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 și 18 ani, în cazul copilului cu handicap.
Vicepremierul Raluca Turcan a precizat că legea promulgată de președintele Iohannis va fi completată de o ordonanță de urgență a Executivului pentru prorogarea termenului de intrare în vigoare a măsurii de dublare a alocațiilor pentru copii până la prima rectificare bugetară.
Când a fost construit bugetul pe anul 2020, la finalul anului trecut, suma necesară pentru ca alocațiile mărite să intre în plată nu a fost inclusă, nefiind lege în vigoare – a afirmat Raluca Turcan.
Însă, începând cu acest an alocaţiile vor fi indexate cu rata inflaţiei. Astfel, în februarie, copiii vor lua banii pe ianuarie cu 5,7 lei în plus, respectiv cu 11,4 lei.
Cum cresc alocaţiile:
• pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani şi tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani, dar care urmează cursurile învăţământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, până la terminarea acestora va fi de 5,7 lei
• pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi până la 3 ani în cazul copilului cu handicap, va urca la 11,4 lei
• pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap, 11,4 lei

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.