20 milioane lei pentru apă şi canalizare în Valea Chioarului 

0
311

Proiectul pentru introducerea apei potabile şi a sistemului de canalizare în comuna Valea Chioarului este în curs de implementare. În acest moment, studiul de fezabilitate s-a realizat şi, în săptămânile următoare, se aşteaptă eliberarea autorizaţiei de construire. Valoarea totală a investiţiei se ridică la circa 20 milioane lei.
Problema care se pune acum este dacă primăria va şi primii banii de la Guvern pentru începerea efectivă a lucrărilor: „Fi­nalizarea alimentării cu apă şi canalizarea vor fi o prioritate în următorul interval. Am reuşit, în mare parte, să plătim anii trecuţi partea noastră de cofinanţare, vorbesc de trei proiecte de apă şi tot atâtea de canalizare, în localităţile Curtuiuş, Fericea şi Vărai. Sperăm să obţinem finanţarea pe partea de apă şi canal în Valea Chioarului. Avem un semn de întrebare deoarece nu ştim dacă programul acesta de investiţii va mai funcţiona. Proiectul este depus pe FDI. Dacă nu vor fi fonduri guvernamentale, avem varianta fondurilor europene. Primul pas este făcut oricum, cu studiul de fezabilitate şi autorizaţia de funcţionare. Legat de studiul de fezabilitate aici, s-a încheiat perioada de depunere a ofertelor. Deci este depusă ofertă pe SF, lucrarea ridicându-se la circa 20 milioane de lei. Preţul e cu tot cu TVA. Sper ca în maximum 3 săptămâni să avem autorizaţia de construire. Toată partea de canalizare se va face prin vacuum, iar o parte va trece peste proprietăţile oamenilor. Deja avem acorduri notariale încheiate cu proprietarii de terenuri. Mulţi spun că cine ne face canalizare în Valea Chioarului, aia e lucrare de doctorat. Toată lumea a fugit de proiectul acesta. Nu am găsit la nivel de Baia Mare pe nimeni dispus să se înhame la un asemenea obiectiv, deoarece ştiau că e foarte greu de obţinut avizele. În momentul în care ai încheiat un contract pentru un SF, cu clauza că plata se va achita după ce se obţin avizele necesare pentru implementarea proiectului, cam toţi proiectanţii au făcut un pas în spate. Am avut doar promisiuni… Toate trotuarele de la noi sunt pline de conducte de utilităţi şi atunci pe unde să introduci canalizarea?! Am mers pe soluţia de foraje orizontale din 200 în 200 de metri. Ai săpat, ai băgat conducta şi ai făcut cuplajul. Asta pe lângă drumul naţional. Pe străduţele laterale e mai uşor, că vine prin cădere, numai să respecţi panta” – a spus Ioan BURDE, primarul din Valea Chioarului.
Varianta prin vacuum este singura soluţie care se potriveşte specificului geografic al comunei. De la semnarea contractului de execuţie, implementarea proiectului ar dura circa 36 de luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.