În Baia Mare • Dosar penal după ce a sustras un telefon mobil

0
25

Luni noaptea, în jurul orei 2, polițiștii băimăreni au fost sesizați de către o tânără, cu privire la faptul că i-a fost furat telefonul mobil.
În urma verificărilor, polițiștii au depistat un băimărean, de 18 ani, bănuit de comiterea faptei. Telefonul a fost recuperat și predat părții vătămate.
Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de furt calificat, urmând a fi propuse măsuri legale.
• Mențineți-vă atenția sporită și fiți vigilenți când vă aflați în spații aglomerate!
• În cazul în care vă aflați într-un local nu lăsați telefonul mobil pe masă!
• În cazul în care v-a fost sustras, contactați în cel mai scurt timp furnizorul dvs. de servicii de telefonie, în vederea blocării accesului la telefon și reclamați furtul poliției!
• Dacă sunteți martor la comiterea unei infracțiuni, nu ezitaţi să sesizați poliția în vederea identificării autorilor și luării măsurilor legale!

Drepturi și obligații la interacțiunea cu polițiștii

Mai sunt câteva zile până la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale în domeniul ordinii și siguranței publice. Mai exact, din 26 ianuarie a.c., vor intra în vigoare modificările prevăzute de Legea 192/2019, pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice.
Necunoașterea legii nu vă absolvă de răspundere, prin urmare este important ca normele care urmează să intre în vigoare să fie cunoscute de cetățeni.
De exemplu, potrivit noilor prevederi legale, polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul legitimării să țină mâinile la vedere și, după caz, să renunțe temporar la mijloacele ce pot fi folosite pentru un atac armat.
Polițistul este îndreptățit să solicite persoanei care face obiectul controlului corporal să adopte o poziție inofensivă, ce permite realizarea efectivă și în siguranță a acestui control.
Prin poziție inofensivă se înțelege:
• ținerea mâinilor deasupra capului sau paralel cu solul
• depărtarea picioarelor
• adoptarea poziției șezut
• adoptarea poziției culcat
• altă poziție a corpului, care previne săvârșirea unei acțiuni violente îndreptate împotriva polițistului și respectă demnitatea umană.
Solicitarea de a adopta o poziție inofensivă trebuie să fie adecvată pericolului pe care îl poate reprezenta persoana și să nu depășească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenției.
Se interzice solicitarea adoptării poziției șezut sau culcat în cazul femeilor cu semne vizibile de sarcină, persoanelor cu semne vizibile ale unei dizabilități și copiilor.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.