Maramureşul, în coada clasamentului privind cadastrul

0
120

Programul naţional de cadastru şi carte funciară ar trebui să se încheie peste trei ani, teoretic. Practic, rămâne de văzut. Asta va fi şi în funcţie de modificările legislative viitoare la legile fondului funciar. Maramureşul însă, este în coada clasamentului naţional privind cadastrul general.
Totuşi, dacă ne raportăm la un clasament al regiunii din care face parte judeţul nostru, atunci situaţia se schimbă puţin, iar Maramureşul este printre fruntaşi: „Legea spune că Programul naţional de cadastru şi carte funciară se implementează până în anul 2023. Din punct de vedere teoretic, dacă analizăm lucrurile fără să intrăm pe particularităţi şi detalii, ar trebui să terminăm până atunci. Însă dacă ţinem cont de greutăţile specifice fiecărei zone, respectiv fiecărui judeţ, nu cred că se va reuşi fără o mică modificare adusă legii. În aceste condiţii este mai greu de realizat. Totuşi, am convingerea că vom găsi variantele optime pentru a finaliza până în 2023. Există judeţe care sunt foarte în faţă. Noi, în schimb, suntem în ultimele 15 la nivel naţional din 41. Cred că ne situăm pe locul 27 – 30. Sunt în faţă judeţele de câmpie: Dolj, Olt, Galaţi, Timiş care au teren cadastrat mult, trei sferturi din terenuri sunt vândute la italieni şi este cadastrat demult. Deci sunt judeţe care stau mult mai bine ca noi, însă sunt şi judeţe ce stau mult mai prost de­cât Maramureşul. Prin jurul nostru, dacă analizăm situaţia pe întreaga perioadă desfăşurată până acum, noi stăm aproape cel mai bine. Când spun în jurul nostru mă refer la Cluj, Bistriţa, Satu Mare, Sălaj. Poate că Bistriţa ar fi cu ceva puţin în faţa noastră, prin faptul că au avut nişte localităţi ce şi-au făcut cadastru pe banii lor. Însă Clujul stă prost de tot. De asemenea, Sibiul, Braşov, Constanţa, Botoşani, Mureş, Covasna, Bihor, stau mult mai rău decât noi la cadastrare”, a spus Ovidiu Ştefan, directorul OCPI Maramureş.

Terenul judeţului nostru, mai dificil de cadastrat

Ovidiu Ştefan – director OCPI Maramureş

Un alt lucru care a făcut ca lucrările de cadastru să se deruleze mai dificil în Maramureş este şi cel legat de specificitatea zonei: „Faţă de cum am început, acum stăm foarte bine. Atunci a fost foarte greu să mişcăm căruţa din loc, din cauză că Maramureşul a avut condiţii specifice de aplicare a legilor fondului funciar, însă proaste. Mai mult, majoritatea terenului este situat la deal şi munte, pământuri cu formă variată, nu în dreptunghi, care implică multă muncă pentru a le măsura, iar topografii au considerat că nu este rentabil să le măsoare. Din această cauză am avut mult de lucru, în toate sensurile, cu colegii topografi, să-i putem aduce să semneze contracte, pentru că ei sunt persoane autorizate sau firme, care nu au nicio relaţie contractuală cu Oficiul de cadastru. Eu nu pot să-i constrâng cu absolut nimic! Nu poţi nici să-i ajuţi cu nimic, să-i determini să se înhame la asemenea lucrări. La toţi contează în primul rând banul. Dacă banii sunt puţini, iar munca e multă, refuză. Asta deoarece au alte alternative mult mai bune din punct de vedere financiar. Aici e problema… Avem şi localităţi cu lucrări de cadastru foarte avansate, aproape termină extravilanul, sau sunt la final, precum Giuleştiul, Onceştiul, Bârsana, Budeşti. Toate stau foarte bine deoarece au profitat de toate finanţările, au luat toţi banii alocaţi până acum de noi. Este un exemplu şi un imbold şi pentru ceilalţi”, a conchis Ovidiu Ştefan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.