Lectura risipește întunericul • Cărți audio – Daisy pentru nevăzători la Biblioteca județeană

0
148

Zilnic avem posibilitatea de a vedea frumusețile lumii, de a admira lucrurile din jurul nostru, de a răsfoi o revistă sau de a citi o carte, dar pentru persoanele cu deficiențe de vedere aceste lucruri sunt doar un visDin fericire, trăim într-o lume în care tehnologia este o modalitate prin care putem să facem viața acestor persoane mai frumoasă. Pentru a ușura accesul persoanelor cu deficiențe de vedere la informația cuprinsă într-o carte tipărită, s-a impus dezvoltarea unui sistem internațional de accesibilizare a cărții. Un astfel de sistem, care permite reproducerea cât mai apropiată de structura cărții tipărite, este Digital Accesible Information System (DAISY), introdus în România, în anul 2008, de către Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani, care a încheiat protocoale de colaborare cu biblioteci publice din țară.
Acces facil la lectură al nevăzătorilor
În urma unui astfel de protocol, încheiat între Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” și Fundația „Cartea Călătoare”, biblioteca facilitează accesul nevăzătorilor din Maramureș la lumea minunată a cărților, prin inițierea unui serviciu special, creat în cadrul Secției împrumut carte pentru adulți – Compartimentul Multicultural, care a fost inaugurat în anul 2010. În acel moment, biblioteca a primit prin donație două aparate Victor Reader Clasic + și a achiziționat 40 de cărți Daisy. Pe parcurs, au fost achiziționate încă două astfel de aparate, iar numărul cărților Daisy a crescut la 202 exemplare. Colecția existentă cuprinde lucrări ale unor autori români și străini și cărți cu conținut enciclopedic, acestea fiind destinate atât copiilor, cât și adulților. Acest serviciu a avut succes imediat, fiind foarte bine primit de membrii Asociației nevăzătorilor, precum și de publicul vârstnic.

Cărți achiziționate pentru cei cu probleme de vedere

În pragul sărbătorilor de iarnă, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” a primit două aparate Daisy Victor Status 12M ca donație din partea Fundației „Cartea Călătoare”, prin proiectul „Lectura risipește întunericul – cărți audio Daisy pentru nevăzători”, finanțat, în anul 2019, de Administrația Fondului Cultural Național. Pentru a spori bucuria cititorilor cu probleme de vedere au fost achiziționate în această perioadă încă 55 de cărți în format Daisy. Printre titlurile, ce se vor regăsi în colecțiile bibliotecii, se numără: Cartea Oglinzilor și Cartea Secretelor (Eugen Ovidiu Chirovici), Despre dragoste și umbră (Isabel Allende), Demonii (Fiodor Dostoievski), tetralogia Marea Fertilității (Yukio Mishima), 27 de pași (Tibi Ușeriu), O mie și una de nopți. Nevăzătorii pot solicita prin telefon titluri din lista cărților existente, iar un bibliotecar se va deplasa la domiciliul utilizatorului cu cărțile solicitate.
Cărțile în format Daisy pot fi citite selectiv, ca orice carte tipărită. Cu ajutorul acestui player Daisy se poate naviga în conținutul cărții, putând sări de la un capitol la altul, de la o pagină la alta, având posibilitatea de a reveni la un anumit paragraf, de a regla viteza de citire sau de a pune un semn de carte. Acest serviciu pentru nevăzători oferă lumina cunoașterii celor care nu pot citi, iar primirea acestor aparate și cărți Daisy reprezintă un cadou și o surpriză de sărbători mult apreciată.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.