Ziua Internațională a Scrisului de mână

0
58

La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, Secția pentru copii, a avut loc vernisajul expoziției de caligrafie japoneză, realizată de cursanții Cercului de japoneză, sub îndrumarea prof. Annamaria Farkas.
A fost realizată o expoziție comună cu lucrări selectate în cadrul atelierelor de caligrafie care au avut loc pe parcursul anului 2019. Expoziția conține atât kanji (ideograme) cât și renumitele haiku-uri japoneze de la poeți precum Matsuo Bashō, Takarai Kikaku, Fukuda Chiyo-ni, transcrise în Hiragana (sistem de scriere fonetică).
La realizarea lucrărilor elevii au folosit pensule de caligrafie japoneze, tuș și hârtie specială pentru caligrafia japoneză.
Caligrafia japoneză este o formă tradițională a artelor frumoase japoneze, constând din diferite stiluri, cele de bază fiind Kaisho (standard), Gyōsho (semi cursiv), Sōsho (cursiv). Lucrările maeștrilor caligrafi care stăpânesc rafinamentul artei oglindesc trăirile sinelui, fiind o fotografie de moment a sufletului artistului. Pentru a atinge armonia perfectă între pensulă și trăirile interioare ale artistului, este nevoie de ani mulți de exercițiu, atât caligrafic, cât și spiritual.
În școlile din Japonia, caligrafia se practică în mod regulat în ciclul primar, de asemenea constituie o activitate extrașcolară foarte apreciată, atât în rândul elevilor din clasele mai mari, precum și de către adulți.
Expoziția de caligrafie japoneză, realizată cu ocazia Zilei Internaționale a Scrisului de mână, poate fi vizitată la Biblioteca Județeană ,,Petre Dulfu” până în data de 31 ianuarie.
(o.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.