Fermele cu gripă aviară au fost ”curățate”

0
63

Dr. Vasile Pop, directorul executiv adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Maramureș, ne informează că acțiunile din cele două ferme din Seini afectate de gripa aviară au fost încheiate.
Astfel, în ferma Karin, au fost incinerate 12.423 de găini ouătoare, 19.270 de ouă și 8.800 kg de furaje combinatate, importate din Ungaria. De asemenea, au fost îngropate 6.276 de găini, într-o cavitate săpată adînc în pămînt. În a doua fermă, Galinus, au fost eutanasiate (ucise prin gazare) 22.932 de găini ouătoare și au fost incinerate 177.708 ouă, 22.000 kg de soia boabe, 60.000 kg porumb boabe, 8.000 kg de furaje combinate gata preparate și 8.400 kg de calciu furajer.
În prima fermă, comisia a încheiat ancheta epidemiologică, dar nu a descoperit cauza infecției. Se bănuiește că gripa aviară a ajuns aici în contextul epizootiei din Europa (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria și Ucraina), avînd în vedere culoarele de zbor ale păsărilor migratoare, unul din aceste culoare fiind marcat pe lunca rîului Someș, aflată în apropiere de cele două ferme. Se bănuiește că păsările au lăsat găinaț virusat în curtea fermelor, care a ajuns fie prin ventilație, fie prin intermediul omului, la găinile din adăposturi. Se consideră deci că păsările migratoare sînt vinovate pentru răspîndirea virusului care produce gripa aviară. Fermele vor fi 2 săptămîni în repaus, după dezinfecția cu Virocid 0,5%. A fost dezinfectată și stația de producție a biogazului din Seini, unde sînt depozitate dejecțiile de pasăre de la fermele avicole. Gropile în care au fost depozitate cadavrele păsărilor ucise au fost acoperite cu pămînt și au fost marcate cu tăblițe de avertizare.
La toate aceste acțiuni au participat 12 medici și tehnicieni veterinari de la Direcția Sanitar Veterinară Maramureș, dar și polițiști locali din orașul Seini și echipaje de poliție de pază și ordine de la Ministerul de Interne. Inspectorii veterinari n-au dat nici o sancțiune, ne spune dr. Vasile Pop, coordonatorul acțiunii de stopare a gripei aviare în focar. Veterinarii speră să nu apară al treilea focar și au instituit o zonă de protecție de 3 km, cu controale veterinare frecvente.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.