În Baia Mare, Proiect cu finanțare europeană pentru vârstnici

0
250

Centrul CASPEV a găzduit ieri lansarea proiectului „Pune suflet pentru bunici”, al cărui beneficiar este Direcția de Asistență Socială Baia Mare. Obiectivul general al acestuia este creșterea calității vieții pentru persoanele vârstnice dependente, expuse riscului de excluziune socială, prin asigurarea accesului la serviciile de îngrijire personală la domiciliu acordate integrat cu alte servicii.

• servicii medicale 24/24 prin brățări inteligente și aplicație de monitorizare

Cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, proiectul va oferi servicii medicale pentru 170 de vârstnici. „Iată că astăzi se lansează acest proiect și sigur o parte dintre dumneavoastră veți fi bine-veniți să vă implicați în realizarea cu succes a acestui prim pas deoarece, după ce se termină finanțarea prin proiectul de la Uniunea Europeană, aceste servicii vor continua pentru mai mult de 170 de persoane”, a punctat în deschiderea conferinței de lansare Ștefan Lupșa, director CASPEV. Astfel, în cadrul acestui proiect, beneficiarilor le vor fi monitorizați parametrii fiziologici (temperatură, respirație, puls, tensiune arterială) și le vor fi aplicate manevre terapeutice (administrare medicamente per os, intravenos, intramuscular, subcutanat, măsurare glicemie, recoltare produse biologice, clismă). De asemenea, cei 170 de vârstnici vor beneficia de acțiuni de îngrijire chirurgicală: îngrijire plăgi simple și suprainfectate, îngrijire escare multiple, îngrijire stome și fistule. După caz, se va face și toaleta pacientului cu probleme medicale. Nu în ultimul rând, proiectul prevede și efectuarea de mobilizare, masaj și bandaj compresiv. Pentru 35 de vârst­nici cu probleme severe de sănătate, serviciile medicale de monitorizare a stării de sănătate vor fi disponibile 24 din 24 prin folosirea brățărilor inteligente și a aplicației de monitorizare a func­țiilor vitale.

• kinetoterapie, fizioterapie și logopedie

Potrivit proiectului, pe parcursul derulării acestuia se vor oferi și servicii medicale conexe precum: kinetoterapie (70 de vârstnici vor beneficia de un program de exerciții sub supravegherea unui specialist), fizioterapie (50 de vârst­nici vor fi incluși într-un program de reabilitare care îmbunătățește sau restabilește funcțiile motorii umane și măresc capacitatea de mișcare) și logopedie (20 de vârst­nici cu tulburări fizice care afectează auzul, vorbirea, comunicarea și capacitatea de înghițire vor beneficia de sprijin din partea unui specialist în vederea corectării sau ameliorării acestora). Negreșit, proiectul va mijloci și servicii sociale: acțiuni de sprijin pentru realizarea activităților de bază ale vieții zilnice (asigurarea igienei corporale, îmbrăcare și dezbrăcare, hrănire și hidratare, transfer și mobilizare, deplasare în interior, comunicare, asistență medicală), acțiuni de sprijin pentru realizarea activităților instrumentale ale vieții zilnice (prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, activități de menaj și spălătorie, facilitarea deplasării în exterior, însoțire, activități de administrare și gestionare a bunurilor) și consiliere socială.

• de luna viitoare, număr de telefon pentru seniori

Prezent la eveniment a fost și Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, care, cu ocazia lansării acestui proiect, a venit și cu alte vești bune pentru vârst­nicii din oraș. „Ne-am dorit foarte mult să lansăm acest proiect și să-l cunoașteți în detaliu pentru că este un proiect care nu doar este menit să compenseze servicii până vom avea construite cele două centre ale municipiului, cel de pe Valea Borcutului, cu 120 de locuri, respectiv 50 locuri pe Valea Roșie, ci este un serviciu pe care vrem să îl oferim permanent tuturor celor care au nevoie”, a subliniat Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare, adăugând faptul că „începând de luna viitoare, toți seniorii orașului vor avea la dispoziție un număr de telefon și un fel de dispecerat pe care îl va administra Direcția de Asistență Socială, un număr special la care vârstnicii să se poată adresa pentru orice fel de problemă”. Totodată, primarul municipiului Baia Mare a mai conturat în fața vârstnicilor un alt proiect menit să vină în ajutorul lor. „Vrem să organizăm un sistem de transport cu câteva mașini pentru cei care se deplasează greu pentru că sunt unii dintre dumneavoastră care au probleme de sănătate, nu pot să meargă în stația de autobuz ori nu pot merge cu un taxi”, a mărturisit Cătălin Cherecheș.
Potrivit Direcției de Asistență Socială Baia Mare, categoriile de beneficiari ai proiectului „Pune suflet pentru bunici” sunt: persoane aflate în situații de dependență (datorate bolii sau unei dizabilități fizice), persoane lipsite de suport și care necesită ajutor pentru efectuarea activităților de viață zilnice și persoanele expuse riscului de excluziune socială.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.