În Târgu Lăpuș • Slujbă ecumenică tradițională și bilingvă

0
153

Duminică, de la ora 16, la Biserica reformată din Tg. Lăpuș, în prezența unei numeroase asistențe alcătuită din credincioși reformați, greco-catolici, romano-catolici și ortodocși, s-a desfășurat Slujba ecumenică tradițională bilingvă (în limbile maghiară și română).
Evenimentul religios a fost deschis de către preotul maghiar Kiss Cserei Zoltan, profesor de religie și educație spirituală la Liceul Teologic Reformat din Cluj-Napoca, care a vestit Evanghelia prin cuvinte teologice.

Apoi, emoționant, a vorbit și a rostit rugăciuni în limba maghiară, preotul paroh reformat din Tg. Lăpuș, Csolt Szekely care a spus, printre altele: “În cadrul acestei slujbe ecumenice tradiționale pe care o săvârșim azi, între copiii lui Cristos s-a sădit unitate, pace și iubire, să putem iubi pe aproapele nostru așa cum Cristos ne iubește pe noi. Dacă noi nu putem vedea zi de zi numai acele lucruri fizice și sufletești care ne despart pe bază de entitate, religie etc și nu putem să avem în fața ochilor noștri persoana sfântă, cine în numele său să ne îmbine, să nu ne mirăm, dacă mare nostru inamic ne înfrânge. Doresc deci ca Domnul Dumnezeul nostru atotputernic și milostiv să primească rugăciunile noastre rostite cu smerenie și să ne ajute să putem fi de acum înainte nu numai prin vorbe, ci și prin fapte, noi creștinii, frați cu adevărat în Cristos și așa cu puterea unei familii mari, să putem lupta cu succes împotriva inamicului nostru comun”.

Preotul protopop greco-catolic de Lăpuș, Silviu Hodiș, a rostit o predică înălțătoare, de mare intensitate emoțională. A vorbit despre importanța derulării slujbei ecumenice tradiționale și despre cea care s-a desfăşurat în biserica reformată lăpușeană.
O predică și o rugăciune, unanim apreciate, au fost rostite de părintele Cristinel Ghiurca, starețul Mănăstirii „Sfinții Îngeri Păzitori”. Apoi, punctul forte ale evenimentului religios bilingv l-a constituit evoluția Corului Teologic Reformat din Cluj-Napoca, dirijor prof. dr. Arpad Szekely, cel care este și directorul liceului clujean.
În final, a avut loc o procesiune, în frunte cu Corul Teologic Reformat din Cluj-Napoca urmat de către toți participanții la slujba ecumenică, pînă pe platoul din fața Monumentului Eroilor. Corul a interpretat rugăciunea „Tatăl Nostru”, care a fost apoi rostită în limbile: maghiară, română, latină, germană, engleză și italiană.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.