Mii de dosare de fond funciar, în aşteptarea soluţionării în Maramureş

0
48

În Maramureş sunt depuse peste 3000 de dosare de fond funciar. Pentru a eficientiza activitatea, comisiile locale au primit recomandarea în cadrul şedinţei cu secretarii unităţilor administrativ-teritoriale de luni, 27 ianuarie, să îndrepte solicitanții să depună cereri în vederea notării posesiei, conform legii cadastrului și a publicității imobiliare, republicată cu modificările și completările ulterioare.
Problemele ridicate de către secretarii generali ai unităților administrativ-teritoriale cu privire la notarea posesiei au vizat: nesemnarea de către vecini a proceselor-verbale de vecinătate, reticențe în eliberarea adeverinței care reglementează situația asupra proprietă­ților; lipsa inventarului domeniului public și privat al unităților administrativ-teritoriale. Directorul Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Maramureș, Ovidiu Ștefan, a precizat că în cazul refuzului de semnare a procesului-verbal de vecinătate, se va ajunge la instanța de judecată. Acte administrative în atenţia conducerii Prefecturii
Pe de altă parte, prefectul judeţului Maramureş, Nicolae-Silviu Ungur, a afirmat că în 2019 au fost supuse verificării legalității de angajații din serviciul juridic un număr de 24.791 acte administrative emise/adoptate de către autoritățile administrației publice locale. Dintre acestea, 272 au fost hotărâri ale Consiliului Județean Maramureș, 4624 de hotărâri ale consiliilor locale (552 de la municipii, 1336 din orașe și 2766 de la comune). De asemenea, au fost verificate 620 de dispoziții emise de președintele Consiliului Județean Maramureș, respectiv 19.275 de dispoziții ale primarilor. „Re­prezentanții unităților administrativ-teritoriale au solicitat 54 avize de legalitate pentru actele adopta­te/emise la nivel local. Din totalul actelor verificate, s-a inițiat procedura prealabilă pentru 17 acte administrative, 14 hotărâri și trei dispoziții. Un nu­măr de patru hotărâri și trei dispoziții au fost revocate/modificate, iar pentru 10 hotărâri a fost sesizată instanța de contencios administrativ”, a spus prefectul Nicolae-Silviu Ungur. Au fost transmise prefectului 587 de acte peste termenele prevăzute de lege.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.