Muzeul Judeţean de Mineralogie, atractiv pentru turiştii străini

0
84

Anul 2019 în care Muzeul de Mineralogie a împlinit 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente, s-a conturat ca fiind un an bogat în evenimente culturale, științifice și educaționale. O sinteză a acestui an evidențiază un număr de 25 de evenimente culturale, 12 expoziții la sediu și în diferite locații din țară, participări la manifestări științifice, organizarea de evenimente educaționale, îmbogățirea patrimoniului muzeal cu eșantioane minerale și un număr impresionant de colaborări deosebit de valoroase cu instituții de cultură și de învățământ din România.

Anul expoziţiilor

Dacă anul 2018 a fost anul cercetării științifice, anul 2019 poate fi numit anul expozițiilor, prin cele 12 expoziții temporare organizate reușind să stabilim un nou record la nivelul instituției, față de cel anterior de 11 expoziții, înregistrat în anul 2005. Primul eveniment al anului a fost reprezentat de vernisajul Expoziției temporare „Zestrea minerală a Maramureșului”, la Muzeul Orașului Oradea, în data de 28 februarie. Prima expoziție temporară organizată de Muzeul de Mineralogie în Oradea a prezentat publicului un număr de 61 de eșantioane minerale, din toate clasele sistematicii mineralogice, minerale cu un colorit bogat, cu forme diverse și estetică deosebită, unele dintre acestea expuse pentru prima oară în afara spațiului muzeal propriu.
Cel mai de anvergură proiect al acestui an, Expoziția itinerantă națională „Minerale și asociații minerale din România”, realizat în cadrul proiectului cultural „Minerale românești – contributor la patrimoniul cultural european” cofinanțat de către Administrația Fondului Cultural Național, a debutat în data de 28 mai cu vernisajul organizat la sediul Muzeului. Expoziția, organizată în parteneriat cu Academia Română – Secția de Științe Geonomice, Institutul Geologic al României – Muzeul Național de Geologie, Universitatea din București – Facultatea de Geologie și Geofizică, Universitatea „Babeș – Bolyai” din Cluj-Napoca – Facultatea de Biologie și Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – Facultatea de Geografie și Geologie și cu colaborarea Companiei Naționale a Cuprului, Aurului și Fierului „Minvest” S.A. Deva – Muzeul Aurului de la Brad, reprezintă un proiect cultural inedit, fiind primul demers, la nivel național, de strângere laolaltă a mineralelor descrise pentru prima oară în România și a asociațiilor minerale de excepție de pe teritoriul țării noastre. Cel de-al doilea vernisaj al Expoziției „Minerale și asociații minerale din România” a avut loc la Muzeul Național de Geologie din București, la data de 4 iulie. În 6 septembrie, Expoziția a fost vernisată la Cluj-Napoca, la Universitatea „Babeș-Bolyai”, iar în data de 7 noiembrie a avut loc cel de-al patrulea vernisaj, la Complexul Muzeal „Răsvan Angheluță” din Galați. Expoziția temporară va fi în continuare itinerată în diverse locații din țară, existând solicitări în acest sens.

Participare în premieră la Romanian Science Festival

În luna septembrie, Muzeul a fost prezent în premieră cu un stand la „Romanian Science Festival”, organizat în anul 2019 simultan în trei locații din țară: Baia Mare, Timișoara și Pitești. Evenimentul a avut loc în curtea Colegiului Național „Vasile Lucaciu” și a avut ca scop construirea unei legături între diaspora academică și sistemul educațional din România și să ofere o platformă celor care sunt pasionați de știință, cultivând parteneriate locale cu organizații autohtone, instituții de învățământ și de cultură. Conform organizatorilor peste 2.000 de persoane au participat la acest eveniment educațional.

30 de ani de Mineralogie

Luna noiembrie a fost dedicată organizării, la sediul Muzeului de Mineralogie, a evenimentelor aniversare, prilejuite de împlinirea a 30 de ani de la deschiderea expoziției permanente a Muzeului, în data de 6 noiembrie 1989. Cu această ocazie, a fost deschisă expoziția temporară aniversară „Jubiliară – 30”. Activitatea de cercetare științifică s-a concretizat în anul 2019 prin organizarea Simpozionului Științific Național „Patrimoniul natural”, în cadrul căruia specialiștii din cadrul Muzeului au prezentat două lucrări, participarea și prezentarea unei lucrări în cadrul simpozionului „Geoștiințele în secolul XXI” și publicarea în prestigioasa revistă internațională „Minerals” a unui articol în colaborarea cu Departamentul de Geologie al Facultății de Biologie și Geologie din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.
Mai mulţi vizitatori
Anul 2019 a adus la Muzeul Județean de Mineralogie „Victor Gorduza” Baia Mare un număr de 27.895 vizitatori, cifră ce prezintă o ușoară creștere față de anul anterior, când numărul total de vizitatori a fost de 26.110. De asemenea, a fost înregistrat și un nou record de vizitatori pentru luna august, respectiv 4.101 vizitatori. În ceea ce privește grupurile înregistrate în anul 2019, acestea au fost 494 la număr, dintre care 373 grupuri de persoane cu cetățenie română și 121 de grupuri formate din persoane de alte naționalități, în principal din Ungaria și Israel. Statistica realizată în funcție de cetățenia vizitatorilor arată că în proporție de 85% vizitatorii Muzeului de Mineralogie sunt din România, restul de 15% reprezentând vizitatori din alte țări precum Ungaria, Israel, Polonia, Germania, Turcia, Spania, Ucraina, Italia, Republica Moldova. Statistica pe grupe de vârstă arată o prezență relativ egală a categoriei formată din adulți și a categoriei reprezentate de elevi și studenți, respectiv 12.082 adulți și 12.790 elevi/studenți. Ce­lelalte două grupe de vârstă au o prezență mai scăzută în numărul total de vizitatori, respectiv 2.289 pensionari și 734 preșcolari. În acest an, patrimoniul muzeal s-a îmbogățit cu un număr de 58 eșantioane minerale, 8 dintre acestea fiind achiziționate, iar 50 recepționate prin donație.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.