Sindicaliştii cer bani mai mulţi pentru asistenţii maternali

0
22

Sindicaliştii Cartel Alfa Maramureş cer majorarea alocaţiei de plasament pentru copiii aflaţi în asistenţă maternală. În ultima şedinţă a comisiei de dialog social, liderul Cartel Alfa, Florin Hossu, a semnalat că e nevoie de mai multă susţinere financiară în acest domeniu, altfel meseria de asistent maternal va deveni tot mai neatractivă.
“Salarizarea asistenţilor maternali este la nivel de muncitor necalificat, ceea ce duce la lipsa asistenţilor, fiind o funcţie cu grad mare de implicare. Alocaţia de plasament trebuie majorată în cel mai scurt timp. Noi am discutat foarte mult la Direcţia Copilului. Salariul e foarte mic în cazul asistenţilor maternali care îşi cheltuie o mare parte din acest venit pentru copil”, a spus liderul Cartel Alfa Maramureş.
Sindicalistul este de părere că trebuie investit mai mult în meseria de asistent maternal în condiţiile în care pe viitor se doreşte desfiinţarea totală a centrelor de plasament. “E o metodă civilizată, dar trebuie să aducem şi finanţare pentru aceşti oameni. Trebuie să fie o normalitate, să dezvoltăm asistenţa maternală. Se doreşte ca niciun beneficiar să nu mai fie în centre de plasament. Ori dacă nu avem o strategie în sensul în care să ne ocupăm mai bine de această meserie, ca asistentul maternal să fie mai interesat de meserie, nu vom mai avea asistenţi maternali, ci doar beneficiari. Dacă se va modifica legea pensiilor, mulţi asistenţi vor intra în pensie. Nu ştiu dacă Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş e pregătită cu asistenţi maternali”, a punctat Florin Hossu.
El a mai arătat că şi sporul pentru asisgurarea continuităţii în muncă e mic în comparaţie cu efortul asistenţilor maternali care trebuie să fie în permanenţă cu copiii aflaţi în grijă, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. “Ani întregi ne-am judecat pentru plata zilelor de sâmbătă şi duminică. Aici în Maramureş am reuşit să obţinem maximul de spor pentru asistenţii maternali. Totuşi, sporul de 7,5 % acordat asistenţilor maternali e foarte mic în comparaţie cu faptul că aceeaşi continuitate de muncă o are şi o altă categorie de angajaţi de la DGASPC care iau mai mult”, a mai spus Florin Hossu.
Conducerea DGASPC recunoaşte că are un deficit de asistenţi maternali şi că mai e nevoie de oameni la acest capitol. De altfel, la nivel naţional a demarat un proiect ce vizează tocmai pregătirea persoanelor pentru această meserie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.