Aventură astronomică palpitantă • Un nou proiector digital la Complexul Astronomic Baia Mare

0
113

Începând cu luna martie 2020, la Complexul Astronomic Baia Mare va fi dat în folosință un proiector digital de planetariu full-dome, cu caracteristici de portabilitate, cu care planetariul băimărean va capta atenția vizitatorilor săi mai mici și mai mari.
Anul trecut, cu prilejul aniversării a 50 de ani de la inaugurarea planetariului, au fost realizate demonstrații astronomice cu un echipament digital full-dome simulând o serie de călătorii virtuale imersive prin spațiul cosmic, demonstrație oferită gratuit timp de aproape două săptămâni, pentru a etala virtuțile și capabilitățile unui sistem digital de proiecție astronomică, în completarea celui optic existent: ZEISS Skymaster ZKP4. Din luna martie 2020, voiajul digital în cosmos va deveni … permanent!

Ofertă diversificată la Complexul Astronomic Baia Mare

Complexul Astronomic Baia Mare este partener în cadrul proiectului UNITRIP (2018 – 2020), din programul european Erasmus+, alături de planetarii importante din Germania, Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, ce implică schimburi de experiență și realizarea în comun a unui produs intelectual, un spectacol de planetariu digital full-dome dedicat incidenței sateliților artificiali în viața noastră cotidiană. Consiliul Județean Maramureș a oferit asistență tehnică și financiară pentru realizarea acestui obiectiv major din strategia de dezvoltare a Complexului Astronomic Baia Mare.
„Odată cu noua achiziție tehnologică, planetariul băimărean va deveni hibrid și va capta atenția vizitatorilor săi atât prin spectacolul clasic optic, cât și printr-o ofertă diversificată cu capabilitățile proiectorului digital full-dome, care va oferi spectacole tematice variate, imersive și dinamice, interactive sau pre-înregistrate cu suport audio multi-lingv. Mai mult, fiind portabil, noul sistem Rover va putea fi oricând împachetat și relocat fie în curtea planetariului (avem și o cupolă gonflabilă), fie în altă locație din Maramureș, în cadrul caravanei astronomice pe care o vom putea pune în mișcare opțional. Un sistem hibrid permite și soluții de back-up pentru orice situație intervenită la unul dintre cele două proiectoare”, a spus educatorul muzeal în cadrul Complexului Astronomic Baia Mare, Petru Ciprian Crișan.

Parc cu tematică astronomică

Prin intermediul planetariului digital, în Baia Mare va fi lansat oficial chiar spectacolul digital full-dome de planetariu la realizarea căruia Complexul Astronomic Baia Mare a contribuit. Tot în anul 2020, în curtea planetariului băimărean va fi amenajat complet sau parțial un parc cu tematică astronomică, iar în aprilie 2020, Complexul Astronomic Baia Mare va fi unul dintre partenerii oficiali ai ESA-NASA pentru găzduirea printului aniversar 30-Hubble Space Telescope, în cadrul unui eveniment dedicat.
Complexul Astronomic Baia Mare – centru de popularizare a științei și unul dintre cele mai importante obiective turistice din Maramureș, este membru al Rețelei Naționale a Muzeelor din România (RNMR) și al Asociației Internaționale a Planetariilor (IPS).
Camelia TOCACI

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.