Parastas după Părintele Arhimandrit Serafim Man

0
109

Miercuri, 12 februarie 2020, se împlinesc șapte ani de când vrednicul de pomenire Arhimandrit Serafim Man s-a născut în Împărăția Lui Dumnezeu. Parastasul și slujba de pomenire la împlinirea celor 7 ani de la trecerea la Domnul pentru Părintele Serafim Man vor fi oficiate, duminică, 16 februarie 2020, la Mănăstirea “Sfânta Ana” Rohia.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, precum și Parastasul de pomenire vor fi oficiate de către Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, și Preasfințitul Părinte Arhiereu-Vicar Timotei Sătmăreanul, împreună cu soborul mănăstirii. Sunt așteptați să participe, preoți, monahi, monahii și credincioși.
***
Arhimandritul Serafim (Ştefan) Man, s-a născut la 27 noiembrie 1935, în satul Boiereni, de lângă Rohia. La vârsta de 17 ani, la 23 noiembrie 1952, a intrat în obştea Mănăstirii Rohia, fiind primit de către stareţul Justinian Chira, vrednicul de pomenire Justinian Arhiepiscopul. La 20 iulie 1955 a fost tuns în monahism primind numele de Serafim. În martie 1957 a fost hirotonit ierodiacon, apoi ieromonah, slujind la mănăstire până în anul 1959. Din anul 1959, după Decretul 410, până în 1971, a slujit ca preot în parohiile Cupşeni, Băiuţ şi Costeni. În 1971 a revenit la mănăstirea de metanie, iar în anul 1973 a fost numit stareţ al mănăstirii Rohia. A condus mănăstirea până în 1984, când, din motive de sănătate (cancer la gât), s-a retras. Preacuvioşia Sa a fost cel care, în anul 1980, l-a primit pe Nicolae Steinhardt în obştea Mănăstirii Rohia şi l-a călugărit.
Părintele Serafim Man a absolvit Seminarul Teologic din Cluj-Napoca şi Institutul Teologic Universitar din Sibiu, promoţia 1979.
În 6 decembrie 1973 a fost hirotesit Protosinghel, iar la 15 august 1982 a fost ridicat la rangul de Arhimandrit. La 27 decembrie 2012, Preasfinţitul Părinte Episcop Iustin i-a acordat în semn de preţuire şi respect „Crucea Voievodală Maramureşeană”. În noiembrie 2010, la împlinirea vârstei de 75 de ani, a primit titlul de Cetăţean de Onoare al Oraşului Târgu Lăpuş.
A trecut la Domnul, în dimineata zilei de 12 februarie 2013.
A publicat următoarele cărţi: Mănăstirea Rohia, Editura Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului; Livada duhovnicească; Adevăruri trăite, Învăţături folositoare; Un buchet de pilde şi învăţături creştine pentru tineri; Crâmpeie de propovăduire din amvonul Rohiei; Meditaţii duhovniceşti; Viaţa şi Acatistul Sfântului Serafim de Sarov; Rugăciunea domnească Tatăl nostru – tâlcuire. A publicat multe predici şi omilii în revistele teologice.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.