Un poet artist

1
123

Daniel-Cristea Enache semnează în România literară, o cronică despre volumul de poezii “Periscop” al maramureşeanului Vasile Igna.
“Prezență discretă pe scena lumii noastre literare, unde e mare îmbulzeală de veleitari și grafomani, Vasile Igna își scrie și își publică ritmic cărțile, în genuri și registre diferite: liric, epic și eseistic. Periscop este una de poezie, atent gândită și structurată, ce balansează încă din pagina cu mottouri în­tre două modalități de expresie. Primul motto e din Flaubert, care înțelegea poezia ca pe ceva la fel de précise ca geometria. Al doilea e din „folclor” și se referă la vorbitul în limbi, în sens evanghelic, nu psihiatric”, scrie Daniel-Cristea Enache.
Acelaşi autor mai precizează în cronica literară că „parcurgerea cărții și relectura ei confirmă această construcție poetică, și regia însoțitoare, cu două moduri diferite de a articula textele. Pe de o parte, citim versuri mai descriptive, cu un referent pus în evidență, cu o mișcare de panoramare vizuală a unei secțiuni de realitate, cu referințe istorice, culturale, artistice, și cu un limbaj mai «realist», încărcat uneori cu expresivitatea celui popular și regional. Pe de altă parte, avem situația din Analitica, prima secțiune a cărții (neconvingătoare, după gustul meu): e un lung și încâlcit poem intitulat chiar Vorbitul în limbi, în care apar și versuri mai bune, dar unde ima­gistica este, vorba autorului, «inflaționistă»”. Mai e remarcată în poezia lui Vasile Igna influenţa lui Arghezi, dar şi alte modele de creatori care îi valorifică propria originalitate. Concluzia finală: „Periscop e un volum excelent al unui poet rafinat, deopotrivă continuator și inovator liric”, mai precizează Daniel-Cristea Enache.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.