Tinerii de la „Young Roma” organizează un eveniment dedicat abolirii sclaviei rromilor

0
31

Tinerii de la Asociația „Young Roma” Maramureș” (președinte, ing. Vladimir Bardai) organizează miercuri, 19 februarie, de la ora 16, în sala de conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, un eveniment în cadrul căruia se vor celebra cei 164 de ani de la abolirea sclaviei rromilor din Principatele Române.
Reporter: Ce reprezintă data de 20 februarie 1856 pentru rromii din țara noastră?
ing. Vladimir BARDAI: Data de 20 februarie 1856 reprezintă pentru rromii din România data eliberării din sclavie a ultimei categorii de robi ce aparțineau proprietarilor particulari, prin „Legiuirea pentru emancipația tuturor țiganilor din Principatul Românesc”, act normativ promulgat de domnitorul Barbu Știrbei, pe baza unui text întocmit de Petre Mavrogheni și Mihail Kogălniceanu. 155 de ani mai târziu, data de 20 februarie a fost declarată oficial – ziua dezrobirii rromilor din România – prin Legea nr. 28 din 11 martie 2011, publicată în Monitorul Oficial din 15 martie 2011.
R.: Care va fi programul evenimentului organizat de Asociația „Young Roma” Maramureș?
ing. V.B.: Evenimentul va cuprinde trei părți. Mai întâi, vom avea o prezentare tematică cu privire la perioada de sclavie a rromilor în Principatele Române și personalitățile de seamă ale iluminismului românesc care au pornit mișcarea de eliberare a sclavilor. După aceea, participanții vor putea viziona un film documentar cu titlul „O Drom Bibahtalo” (Drumul cu ghinion), iar, la final, sunt planificate discuții cu privire la temele prezentate.
R.: Cine sunt partenerii voștri în organizarea acestui eveniment?
ing. V.B.: Cu acest prilej, Asociația „Young Roma” Maramureș a primit sprijin din partea: Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare, Direcției de Asistență Socială Baia Mare și Inspectoratului Școlar Județean Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.