Peroane periculoase în gările din Maramureş

0
277

Nereguli în gările din întreaga ţară. Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au amendat CFR Călători şi CFR Infrastructură cu 578.000 lei pentru deficienţele găsite şi condiţiile improprii de transport feroviar. Nici gările din Maramureş nu fac excepţie de la abateri. Printre problemele identificate: peroane ce pun în pericol călătorii din cauza pavelelor deplasate de la loc sau peroane prea joase, ceea ce îngreunează urcarea şi coborârea din tren, lipsa rampelor destinate persoanelor cu handicap pentru accesul la liniile de cale ferată, săli de aşteptare fără scaune, păsări infiltrate prin sălile de aşteptare, grupuri sanitare necorespunzătoare, iar lista neregulilor poate continua.

Verificări de la Protecţia Consumatorilor

Numai călător cu trenul să nu fii. Neregulile semnalate de cei de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în urma verificărilor din gări te pun pe gânduri. În loc să se îmbunătăţească aspectul gărilor şi să ne aliniem cu adevărat ţărilor europene, România pare să facă paşi uriaşi în secolele trecute, dacă avem în vedere aspectul jalnic al multor gări din ţară.
Nici Maramureşul nu face excepţie. O singură privire aruncată în gara din Baia Mare îţi lasă un gust amar. Deşi de ani întregi se tot vorbeşte de reabilitare, deocamdată planurile sunt doar pe hârtie. Sala de aşteptare e aproape inexistentă pentru că nu există un spaţiu frumos amenajat, cu scaune, unde să te adăposteşti în caz de vreme rea, doar câteva scaune aşezate afară. Nici aspectul exterior nu e unul bun. Au constatat problemele şi comisarii de la Protecţia Consumatorilor Maramureş. Deo­camdată nu s-au dat nici amenzi, nici avertismente, pentru că inspectorii au promisiunea prezentării unui proiect de renovare. Aşa că, în continuare se speră că, într-o zi, cândva, Gara din Baia Mare se va reabilita. Până atunci, autorităţile sunt în aşteptare şi acceptă scuzele invocate.
Nici alte gări din Maramureş nu stau foarte bine la aspectul exterior. La Ulmeni, verificările s-au lăsat cu avertismente pentru că peronul nu e unul corespunzător, pavelele fiind denivelate. În schimb, la Satulung, controlul s-a lăsat cu amendă din cauză că grupul sanitar era neconform. Conducerea Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Maramureş a precizat că în judeţ a fost găsită o gară reabilitată, cea din Sighetu Marmaţiei. Aici nu au fost găsite abateri, din contră spaţiul are un aspect îmbunătăţit.

Reclamaţii de la călători

În ultima perioadă, la redacţia Graiul Maramureşului chiar au fost primite mai multe sesizări din partea cetăţenilor nemulţumiţi de condiţiile oferite celor care optează pentru transportul feroviar. Oamenii au reclamat că urcatul şi coborâtul din tren reprezintă o adevărată aventură, în condiţiile în care peroanele sunt la un nivel prea jos în comparaţie cu înălţimea scărilor de la trenuri. Accesul în tren e dificil în principal pentru vârstnici care riscă în orice moment să se accidenteze.
“Trenurile sunt prea înalte. E un pericol la coborâre, rişti să cazi, să-ţi rupi un picior, o mână. E greu şi la urcare pentru că peroanele sunt prea joase. I-am spus şi conductorului despre această problemă, dar a ridicat din umeri. Cineva trebuie să ia măsuri, să se gândească şi la călătorii trecuţi de a doua tinereţe pentru că şi noi plătim nişte bilete. E firesc să ne dorim şi condiţii mai bune”, a spus unul dintre cititori.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.