Vârstnicii, chemați la voluntariat pentru copiii nevoiași

0
79

Persoanele vârstnice din Maramureș au șansa să își valorifice experiența profesională și de viață în activitățile cu copiii. În cadrul unui program dezvoltat de Fundația Regală Margareta a României, seniorii pot face voluntariat pentru copiii vulnerabili care frecventează centre sociale de tip școală după școală din mai multe județe din România. În prezent, Fundația sprijină 26 de centre sociale. În Maramureș, voluntariatul se desfășoară la Asociația Mansio din Firiza.

În cadrul centrelor de zi de tip școală după școală susținute de Fundația Regală Margareta a României, persoanele vârstnice au oportunitatea de a se implica, a propune sau organiza cursuri și ateliere practice în domenii variate, care vizează progresul școlar al copiilor sau sprijinirea lor în procesul de dezvoltare vocațională sau personală. În 2019, în cadrul programului Generații au activat 418 voluntari seniori. Pe lângă ajutor la teme și pregătire individuală la diverse materii, aceștia au desfășurat o serie de ateliere originale, în funcție de experiența și pasiunea fiecăruia.
„Două dintre problemele sociale cu care se confruntă astăzi România sunt îmbătrânirea accelerată a populației și abandonul școlar generat de sărăcie. Conform raportului Institutului Național de Statistică de la 1 ianuarie 2019, peste 3,6 milioane de persoane din România au vârsta de peste 65 de ani, iar ritmul îmbătrânirii populației este alarmant, plasând țara noastră pe locul 2 în topul țărilor europene. Totodată, 47% dintre vârstnici suferă din cauza pierderii rolului social și a sentimentului de inutilitate, iar 1 din 2 vârstnici este afectat de singurătate. Pe de altă parte, copiii din familii nevoiașe au nevoie de sprijin educațional, iar centrele de zi din comunitățile defavorizate se confruntă cu resurse insuficiente”, precizează reprezentanții Fundației Regale Margareta a României.
Seniorii care doresc să se implice în activități educaționale, vocaționale sau recreative în sprijinul copiilor vulnerabili pot afla detalii despre voluntariat apelând numărul 0800-460-001 – Telefonul Vârstnicului – linie gratuită și confidențială de consiliere socială pentru vârstnicii din România. În 2019, la Telefonul Vârstnicului, 618 din cele aproape 10.000 de apeluri înregistrate au fost solicitări de informații despre posibilități de voluntariat și activism la vârsta a III-a.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.