Veteranul de război Haralambie Cacina la 97 de ani

0
120

Ieri-dimineață, în sediul Asociației Veteranilor de Război din Baia Mare, au intrat șase ofițeri superiori, cu flori, tort și șampanie, și au cîntat La mulți ani! Surprins, președintele veteranilor, generalul de brigadă (în retragere) Haralambie Cacina, abia și-a găsit cuvintele de mulțumire, nu se aștepta să primească atîta atenție din partea comunității militare, reprezentate de comandantul Centrului Militar Județean Maramureș (col. Vasile-Costel Coste), comandantul Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș” (lt. col. Ioan Alexandru Orban), șeful Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale a județului Maramureș (col. Vasile-Gabriel Ghilvacs), președintele Filialei Maramureș a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” (col. (r.) Ioan Bota) și președinții celor două filiale județene ale asociațiilor cadrelor militare în rezervă și în retragere din M.A.I. și M.Ap.N. (col (r.) Ioan Ceterchi și col. (r.) Ionel Corcodel).

Ioan Ceterchi, Ioan Bota, Vasile-Costel Coste, Haralambie Cacina, Vasile-Gabriel Ghilvacs, Ionel Corcodel și Ioan Alexandru Orban
Ioan Ceterchi, Ioan Bota, Vasile-Costel Coste, Haralambie Cacina, Vasile-Gabriel Ghilvacs, Ionel Corcodel și Ioan Alexandru Orban

Numărul veteranilor de război scade an de an – în Maramureș, mai sînt vreo 60 de participanți la al Doilea Război Mondial. Indemnizație de la Asociația Națională a Veteranilor de Război Filiala „Bogdan Vodă” Maramureș, cu sediul în Baia Mare, str. Turnului nr. 1, primesc și în jur de 500 de văduve ale veteranilor de război. La vîrste înaintate au ajuns veteranii maramureșeni Ioan Andreica din Baia Mare (101 ani în această lună) și Ioan Godja-Ou din Văleni (101 ani în august).
Emoționat să taie tortul aniversar, Haralambie Cacina a spus „intru pe 98”, nu că împlinește 97 de ani. Și-a amintit de tinerețe, a avut doi frați care nu s-au întors din război. El a supraviețuit după Oarba de Mureș, în care au pierit mii de militari români (a scris articole despre această mare bătălie). Locuiește de 50 de ani în Baia Mare, iar președinte al asociației veteranilor de război din Maramureș este din 1994. Muncește și acum, merge zi de zi la birou. Le-a mulțumit mai tinerilor ofițeri pentru că și-au adus aminte de el și le-a oferit cîte un pahar pălincă. „Mă simt mai june acum…”, a exclamat generalul, cu zîmbetul pe buze.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.