20.000 de persoane cu dizabilităţi în Maramureş

0
185

Numărul total de persoane cu dizabilități la începutul anului 2020 era de 19.492, din care 2.177 sînt copii şi 17.315 sînt adulţi. În cursul anului trecut, au intrat în evidenţele Direcţei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Maramureş un număr de 2.473 de cereri pentru a primi certificat de persoană cu handicap, din care 475 au fost pentru copii şi 1.998 pentru adulţi. În anul trecut, au decedat 1.395 de persoane cu handicap (doi copii).
La data de 31 decembrie 2019, erau încadrate în muncă 630 de persoane cu dizabilităţi, din care 67 au grad de handicap grav, 392 sînt cu grad accentuat şi 162 deţin certificat de handicap mediu. Cu grad uşor, 9 persoane.
Persoanele cu handicap au deficienţe fizice, senzoriale, psihice, mentale şi/sau asociate. Adesea, mediul social nu este adaptat şi le împiedică sau le limitează accesul cu şanse egale la viaţa societăţii. Venind în ajutorul acestor persoane, statul ia măsuri de protecţie, în sprijinul integrării şi incluziunii sociale, prin plata unei indemnizaţii lunare, prin plata unui însoţitor, sau prin asigurarea unui loc de muncă protejat.
Persoanele cu handicap beneficiază de dreptul la ocrotirea sănătăţii, educaţie şi formare profesională, adaptarea locului de muncă, reconversie profesională, asistenţă socială, locuinţă, transport, acces la cultură-sport-turism, asistenţă juridică, facilităţi fiscale, inclusiv evaluarea şi reevaluarea la domiciliu a persoanelor nedeplasabile, la un interval de 2 ani.
Copilul cu handicap şi persoana care îl însoţeşte beneficiază de gratuitate la bilete de intrare la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive. Adulţii cu handicap beneficiază de bilete de intrare gratuite sau cu preţ redus la spectacole, muzee, manifestări artistice şi sportive.
Persoanele adulte cu handicap grav şi accentuat au dreptul la indemnizaţie lunară şi buget complementar lunar, iar copiii cu handicap au dreptul la prestaţie socială lunară, de la Agenţia judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială Maramureş (Baia Mare, str. Păcii nr. 10). De la DGASPC Maramureş, primesc bilete de transport interurban (valabile cu tren sau autobuz pe întreg teritoriul ţării), legitimaţie pentru transport urban, scutire de la plata taxei de drum (rovinietă), card (cu acces la activităţi culturale, sportive, de divertisment), credit fără dobîndă pentru cumpărarea unui autoturism sau adaptarea locuinţei. Primăriile le acordă persoanelor cu handicap card/legitimaţie de parcare şi scutire de la plata impozitului pe clădiri / teren / autoturism. Iar Casa judeţeană de Pensii sau firma angajatoare le acordă scutire de la plata impozitului pe pensie sau salariu.
Persoanele cu handicap mediu capătă buget complementar lunar pentru adulţi, respectiv prestaţie socială lunară pentru copii, prin A.J.P.I.S. Maramureş. DGASPC Maramureş le acordă scutire de la plata taxei de drum (rovinietă), card de acces la activităţi culturale, sportive şi de divertisment. Iar primăria acordă card de parcare în oraş.
Serviciile pentru persoanele cu handicap sînt acordate în clădirea DGASPC din Baia Mare, str. Victor Babeş nr. 54 (aproape de Spitalul TBC), tel. 0262-217009.
Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale. Şi copilul cu handicap grav are dreptul la un asistent personal. Adultul cu handicap grav beneficiază de indemnizaţie lunară, indiferent de venituri, de 70% din indicatorul social de referinţă; sau de 53% pentru handicap accentuat. Adultul cu handicap grav primeşte bu­get personal complementar lunar de 30% din indicatorul social de referinţă, respectiv 22% pentru cel cu handicap accentuat şi 12% pentru adultul cu handicap med­­iu.
Părintele, tutorele sau persoana care se ocupă de creşterea şi îngrijirea copilului cu handicap primeşte 60-35-12% din indicatorul social de referinţă, după gradul şi tipul de handicap decis de comisia de evaluare de pe lîngă Consiliul Judeţean Maramureş. Există o comisie la CJ şi pentru adulţi. Încadrarea se face în baza documentelor medicale privind starea de sănătate, eliberate de 1-2-3 medici de specialitate. Gradele de handicap sînt: uşor, mediu, accentuat şi grav. Tipurile de handicap: fizic, vizual, auditiv, surdocecitate, somatic, mintal, psihic, HIV/SIDA, asociat, boli rare. Conform Ordinului nr. 762/1992/ 2007 pentru aprobarea criteriilor medico-psihosociale pe baza cărora se stabileşte încadrarea în grad de handicap.
Din 3 februarie 2020, DGASPC Maramureș primeşte documentele necesare încadrării/reîncadrării în grad de handicap a copiilor și adulților şi în format electronic, la adresele de poştă electronică: sec_copii_mm @dgaspcmm.ro, respectiv: sec_adulti_mm@ dgaspcmm.ro. Programarea la evaluare se poate face de acum mai uşor, prin e-mail. În acest fel, conducerea DGASPC speră să reducă aglomeraţia de la sediul său din str. Victor Babeş, unde la primele ore ale zilelor de lucru (luni-marţi-miercuri-joi) se înghesuie zeci şi chiar sute de persoane cu handicap, multe purtate în cărucior!

Ioan NEGRU

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.