Cătălin Cherecheș dispune măsuri ferme pentru prevenirea unei potențiale epidemii cu Coronavirus

0
102

Comitetul Local pentru Situații de Urgență – convocat de primarul Municipiului Baia Mare
Autoritatea Publică Locală a Municipiului Baia Mare ia măsuri ferme și imediate pentru prevenirea potențialelor îmbolnăviri cu Coronavirus. La inițiativa primarului Cătălin Cherecheș, a fost convocată, în 26 februarie, ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență, în cadrul căreia au fost stabilite măsurile care vor fi luate de îndată, astfel încât să fie prevenite eventualele îmbolnăviri cu Coronavirus, iar cetățenii municipiului Baia Mare să poată apela în caz de nevoie la ajutor specializat.
În calitate de președinte al comitetului, primarul Cătălin Cherecheș a cerut și obținut acordul celor prezenți pentru constituirea unui grup local de intervenție rapidă care va lua măsurile necesare în situația unei evoluții mai accentuate a infecțiilor cu Coronavirus. De asemenea, acesta a dispus efectuarea unor controale de sănătate specializate în colectivită­­­țile mari, atenție sporită la tot ceea ce înseamnă igienizarea unităților de învățământ, dar și a locurilor unde își desfășoară activitatea un număr mare de persoane. Nu în ultimul rând, Cătălin Cherecheș a cerut ca fiecare instituție implicată și abilitată să acorde atenție sporită unei corecte informări a publicului larg cu privire la tot ceea ce înseamnă protejare împotriva virusului.
“Am decis constituirea unui grup local pentru acţiune rapidă în situaţia agravării, respectiv a unei evoluţii mai abrupte a infecţiilor cu coronavirus. Un grup din care fac parte reprezentanți ai unităților sanitare, dar nu numai, pe care îl voi coordona personal și care va putea lua decizii rapide, dacă va fi cazul. Am solicitat ca acest grup să facă verificări la nivelul unităţilor şcolare, al societăţilor comerciale cu nu­măr mare de angajați, la nivelul instituțiilor care desfăşoară activităţi pen­tru cetăţeni, respectiv activităţi cu caracter comercial și aplicarea măsurilor de prevenție, astfel încât cetățenii să știe ce au de făcut pentru a se proteja în momentul apariţiei unor infecţii cu acest virus în judeţul Maramureş sau în municipiul Baia Mare. Din punctul nostru de vedere, al Municipiului Baia Mare, la spitalul TBC avem o zonă de carantinare pe care o putem pune la dispoziţie pentru pacienţi, iar cei de la Serviciul de Ambulanţă au disponibilizat autoutilitare, respectiv ambulanţe care să fie dedicate transportului pacienților la nevoie. În plus, la Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie există o zonă special destinată pentru tratarea și asigurarea asistenței medicale în astfel de cazuri, dar și cantitatea necesară de medicamente și materiale sanitare, precum și echipamente de protecție atât pentru personal, cât și pentru potențialii bolnavi. Mai mult, pentru că intrăm în zona manifestărilor de 1-8 Martie, cred că ar fi foarte util să le punem în vedere organizatorilor acestor tipuri de manifestări să țină cont de tot ceea ce înseamnă măsuri de prevenție”, a arătat primarul municipiului Baia Mare.
La rîndul său, Rareș Pop, directorul executiv al Direcței de Sănătate Publică Maramureș, a ținut să sublinieze că în acest moment situația este sub control și că nu există niciun caz confirmat de îmbolnăvire cu Coronavirus la nivelul județului Maramureș, respectiv al Municipiului Baia Mare.
„Numărul de cetăţeni care sunt în Municipiul Baia Mare şi afirmativ s-au întors din zona de restricţie și risc din Italia este de 28 de cetăţeni. Niciunul dintre aceștia nu are în momentul de față manifestări simptomatice. Sunt câteva reguli de minimă igienă care ar trebui respectate de toată lumea, care țin de o igienă corporală proprie, personală, şi respectul față de cei din jur. Avem deplina încredere că toţi băimărenii îşi asumă în primul rând respectul faţă de ceilalţi, prin izolarea voluntară”.
“La ora actuală, toate persoanele care au intrat în țară de la data instituirii carantinei în Italia, sunt izolate la domiciliu. Sunt sunate zilnic de către personalul Direcției de Sănătate Publică, monitorizate în ceea ce privește temperatura și le este recomandat în cazul în care este necesar să solicite venirea la domiciliu a medicului de familie. În ceea privește prevenirea apariției infecțiilor în unitățile de învățământ, personalul medical din cabinetele școlare stă la dispoziția tuturor ce­lor care solicită ajutor, iar în plus, avem stabilite două linii telefonice directe, deschise 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru informații de specialitate, indiferent dacă acestea au caracter preventiv sau curativ”, arătat Carmen Sima – director executiv adjunct al Direcției de Sănătate Publică Maramureș.
De menționat că primarul Cătălin Cherecheș a mai solicitat reprezentanților societății de transport public Urbis SA să prezinte modul în care dezinfectează după fiecare cursă sau la un anumit interval de timp mijloacele de transport în comun, dar și sporirea măsurilor de prevenție în cazul locuințelor sociale și al centrelor de tranzit de care dispune Baia Mare. De asemenea, s-a solicitat preluarea de către Poliția Locală a listelor cu cetățenii care se întorc din străinătate și care ar trebui să se autoizoleze la domiciliu, fiind date asigurări că vor fi efectuate verificări în acest sens.
“Este un lucru obligatoriu pentru fiecare cetă­țean care se află într-o astfel de situație și vreau să fim siguri că nu există niciun fel de derapaj al unei persoane care să pună în pericol alți cetă­țeni. Îmi doresc foarte mult ca toţi cetățenii să fie corect informați în această perioadă astfel încât să fie evitate orice fel de speculații, care ar putea pune presiune pe comunitate”.

Măsuri urgente de control și prevenție în toate unitățile de învățământ pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu Coronavirus

Tot pentru prevenirea apariției unor îmbolnăviri cu Coronavirus, directorii tuturor unităților de învățământ din municipiu au fost și ei convocați în ședință de urgență. Primarul Cătălin Cherecheș le–a cerut responsabilitate maximă cu privire la măsurile care trebuie aplicate cu fermitate în această perioadă, dar mai cu seamă a subliniat necesitatea efectuării cu rigurozitate a activităților de dezinfecție și sterilizare a tuturor incintelor în care se desfășoară activități cu și pentru elevi.
“Am convocat toți directorii de școli, grădinițe și licee și colegii din Municipiul Baia Mare tocmai în ideea de a vedea care este situația cel puțin declarativ din partea domniilor lor, după care vom face o verificare a tuturor unităților de învățământ, vom schimba soluțiile utilizate în procesul de igienizare a spațiilor și, nu în ultimul rând, vom face tot ce este necesar pentru ca în fiecare clasă să existe dozatoare cu soluții pentru dezinfectarea mâinilor în cel mai scurt timp”, a mai spus primarul Cătălin Cherecheș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.