Cinci mistreți morţi la Asuaj

0
58

Numărul focarelor de pestă porcină africană este în creștere, boala a ajuns în 241 de localități din 25 de județe, cu un număr de 3.000 de focare, din care 2.500 au fost stinse și mai sînt active 500. În total, în România, au pierit sau au fost eutanasiați aproape 600.000 de porci domestici și peste 3.000 de mistreți. În județul Maramureș, au fost eutanasiați 30 de porci domestici, în Rozavlea, Șieu și Săbișa, și au pierit 46 de mistreți, afectînd 56 de fonduri de vînătoare – unde vînătorii au împușcat peste trei mii de mistreți, cu scopul declarat să reducă populația la maximum 0,5 capete de porc sălbatic pe fiecare kilometru pătrat de pădure. În 20 februarie 2020, au fost găsiți pieriți cinci porci sălbatici pe fondul de vînătoare Asuaj, din cauza pestei.
Medicii veterinari de la DSVSA Maramureș au eliminat focarele de pestă din Rozavlea (2) și Șieu (1) și au rămas active 3 focare în 3 gospodării din satul Săbișa, orașul Seini, unde restricțiile de circulație a porcilor sînt în vigoare pentru cel puțin încă o lună de zile. Nu este voie să vinzi porci, să cumperi porci, să transporți porci pe o rază de 10 km în jurul satului Săbișa. În restul județului, se permite vînzarea și cumpărarea de porci, însă doar între gospodari sau ferme. Este legală vînzarea porcilor către abatoare. La fiecare mișcare de suine, este obligatoriu să fie anunțat medicul veterinar din comună și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Controlul Alimentelor DSVSA Maramureș (tel. 0262-224031). Tîrgurile de animale rămîn închise pînă la noi ordine, pentru toate speciile de animale.
În comunele Șieu și Rozavlea, veterinarii au recoltat 915 probe de sînge, prin selecție de la 3.410 porci, și le-au trimis spre analiză în laboratorul din Baia Mare. Probele au fost negative 100%, prin urmare focarele de pestă au fost închise. Atenție, medicul care intră într-un focar de pestă n-are voie să viziteze alte gospodării sau ferme (decît după trei zile), pentru a evita răspîndirea virusului chiar de către veterinar!
DSVSA Maramureș le solicită cetățenilor care cresc suine să respecte condițiile de biosecuritate. Să cumpere purcei din locuri cunoscute, să fie identificați cu crotalie în ureche și să aibă certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit. Vînătorii și responsabilii fondurilor de vînătoare trebuie să anunțe DSVSA despre orice situație în care au depistat porci mistreți morți, ori cu comportament modificat, și să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
De la începutul acestui an, au fost diagnosticate focare de PPA în Ucraina, România, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Polonia, Slovacia, Italia, Belgia, Estonia, Letonia, Lituania și Grecia. Pesta porcină africană PPA nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând risc de îmbolnăvire cu acest virus. Dar impactul la nivel economic și social este mare.
Informații primite de la DSVSA Maramureș – dr. Nicu Chiș și dr. Sirtonius Sima.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.