Maramureșenii, așteptați să se „asigure” pentru pensie

0
187

Maramureșenii sunt așteptați să cotizeze la Casa Județeană de Pensii Maramureș pentru a-și asigura vechimea în muncă. Potrivit legislației, în sistemul public de pensii se poate asigura cu contract de asigurare socială orice persoană care dorește să se asigure, respectiv să își completeze venitul asigurat. Pot apela la această metodă atât cei care nu au nici o formă de asigurare pentru pensie sau nu au nici un venit permanent, cât și cei care au deja o asigurare cu contract individual de muncă sau care sunt asigurați într-un alt sistem decât cel public de pensii (avocații, personalul clerical și cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege).

Avantajele contractului de asigurare socială

Principalele avantaje ale contractului de asigurare sociala sunt: drepturi de pensii și ajutoare socială conform legii, dreptul la bilete de tratament balnear subvenționat; este singura posibilitate legală de a completa venitul asigurat pentru pensie; contractul se poate înregistra foarte rapid, cu minimum de acte; venitul asigurat se stabilește de persoana asigurată la nivelul dorit de aceasta, peste minimul legal; poate fi încheiat oricând, se poate rezilia oricând la cerere, se poate încheia oricând un nou contract; contribuțiile aferente contractului se pot achita și în avans, chiar din momentul înregistrării lui, fără a fi necesare drumuri în plus la instituții.
Contractul de asigurare socială se încheie între: persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială și casa teritorială de pensii competentă, în funcție de domiciliul sau reședința persoanei. Actul poate fi încheiat în formă scrisă și produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.

Veniturile asigurate în contract

Documentele care se prezintă la încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate-certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurator; actul de identitate al reprezentantului, precum și actul care atestă calitatea acestuia.
De asemenea, venitul lunar asigurat înregistrat în contract nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată și poate fi modificat prin depunerea unui act adițional la contractul de asigurare socială. „Pentru anul 2020: salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.230 lei; venitul lunar minim asigurat este de 2.230 lei; venitul lunar asigurat va constitui baza de calcul pentru pensie și, lunar, va determina contribuția de asigurări sociale datorată; cota contribuției de asigurări sociale este de 25%, astfel încât contribuția lunară datorată pentru contractele de asigurare socială va fi de cel puțin 558 de lei pentru venitul lunar minim asigurat”, a precizat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Pop.
Termenul de plată a contribuției de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata. Modalită­țile de plată sunt: la casierie; prin virament bancar; cu mandat poștal; plata anticipată pe 12 luni.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.