Procedura pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină

0
78

În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate și ale normelor sale de aplicare, aprobate prin Ordinul 15/1311/2018, DSP-urile transmit în teritoriu Procedura pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină, însoțită de un set de instrucțiuni.
I. Stabilirea carantinei de personalul DSP la nivelul punctelor de frontieră pentru persoanele care au călătorit în cel puțin una din zonele afectate.
II. După stabilirea carantinei, la domiciliu sau în spațiile special amenajate, pentru persoanele cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, DSP eliberează certificat în care va menționa durata perioadei de carantină, ținând cont de recomandările Ministerului Sănătății și de contextul epidemiologic internațional.
III. Certificatul eliberat de DSP poate fi ridicat de aparținătorii persoanei aflate în carantină.
IV. În baza certificatului, medicul de familie eliberează certificat de concediu medical în caz de carantină.
– În cadrul certificatului medical în caz de carantină, se menționează codul de indemnizație “07” și codul de diagnostic “994” – Persoane susceptibile de a fi contaminate cu boli transmisibile.
– Certificatul de concediu medical în caz de carantină se poate elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară.
– Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni.
– Medicul de familie va menționa în certificatul medical perioada de carantină stabilită de DSP (nu se aplică restricția de 10 zile valabilă pentru concediul și indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, cauzată de boli obișnuite sau de accidente în afara muncii).
V. Certificatul de concediu medical eliberat de medicul de familie se depune la plătitor.

Instrucțiuni pentru eliberarea concediilor medicale în caz de carantină

În scopul prevenirii îmbolnăvirilor, asigurații pot beneficia de concediu și indemnizație pentru carantină;
1. Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant asiguraților cărora li se interzice continuarea activității din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilită în certificatul eliberat de organele de specialitate ale DSP.
2. DSP eliberează certificat în care va menționa durata perioadei de carantină, ținând cont de recomandările Ministerului Sănătății și de contextul epidemiologic internațional.
3. Certificatele de concediu medical în caz de carantină se pot elibera și la o dată ulterioară, numai pentru luna în curs sau luna anterioară;
4. Durata concediilor pentru carantină nu diminuează numărul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecțiuni;
5. Dacă durata perioadei de carantină stabilită de organele de specialitate ale DSP depășește 90 de zile, nu este necesar avizul medicului expert al asigurărilor sociale.
6. Indemnizațiile pentru carantină se suportă integral din bugetul Fondului National Unic de Asigurări Sociale de Sănătate;
7. Cuantumul brut lunar al indemnizației pentru carantină reprezintă 75% din baza de calcul.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.