Enciclopedia Făuritorilor Marii Uniri

0
132

O carte-mărturie peste timp despre cei care au contribuit la actul sfânt al Marii Uniri a fost lansată la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare: Enciclopedia Făuritorilor Marii Uniri. Alba iulia 1918, vol. I-II-III. Bianca-Bogdana Iuga şi Vasile Iuga de Sălişte au depus o muncă uriaşă pentru a aduna în filele a trei volume, biografia a peste 1.200 de delegaţi cu credenţional la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia. Cei doi autori au mai inclus în paginile cărţilor anexe şi indici, alături de o serie de fotografii inedite.

“Un gest sfânt de mare răspundere”

În deschiderea evenimentului, directorul Bibliotecii Judeţene “Petre Dulfu” din Baia Mare, dr. Teodor Ardelean, a punctat că această enciclopedie “are o conotaţie de suflet foarte bine amprentată”. “Lansarea unei astfel de cărţi despre evenimentul mirabil al neamului nostru constituie la rândul ei un eveniment ce înseamnă istorie. Cele trei volume ale cărţii le sărbătorim cu dumneavoastră în această incintă pentru a putea raporta cerurilor patriei că am săvârşit procedura de botez şi pentru judeţul nostru. Sunt într-un fel într-o formulă unitară, un gest sfânt de mare răspundere şi de valoare pragmatică mare”, a spus Teodor Ardelean.

“O oglindă autentică” a acţiunii Marii Uniri

Participanţii la eveniment au mai remarcat că lucrarea e una minunată. “Lucrarea e o oglindă autentică a celei mai măreţe acţiuni în înfăptuirea unităţii românilor. Îi felicit pe autori şi le mulţumesc pentru această excepţională realizare. Datele statistice pe regiuni, suprafaţa, structura etnică, numele delegaţilor pe regiuni au presupus un volum de muncă ce stârneşte admiraţie din partea oricărui cititor care va răsfoi chiar şi numai fugar paginile acestei enciclopedii”, a precizat preotul prof. Simion Mesaroş.
Cei prezenţi au constatat imensul sacrificiu al autorilor în înfăptuirea unei astfel de enciclopedii. “În general, enciclopediile nu au autor. Sunt realizate de instituţii, dar între timp Vasile Iuga a devenit omul instituţie. Această carte a fost lansată la Biblioteca Universitară din Cluj cu elita istoricilor din Transilvania. Are o postafaţă semnată de ÎPS Irineu Pop, arhiepiscop al Alba Iuliei, care provine din familia lui Gheorghe Pop de Băseşti. Autorii au descoperit 28 de reprezentanţi pentru Maramureş. Eu ştiam doar de 25”, a afirmat doctor în istorie, Ilie Gherheş.

“Suntem datori să continuăm lupta celor care ne-au lăsat moştenire o Românie Reîntregită”

Autorii consideră că le-a revenit datoria de a lăsa moştenire o lucrare despre cei care au luptat şi s-au jertfit pentru a avea o Românie întregită. “Avem în faţa noastră un proiect editorial dedicat Centenarului Marii Uniri şi marelui act istoric care a realizat visul lui Mihai Viteazul şi anume: unirea tuturor celor de-o limbă şi de-o lege într-un singur stat românesc: statul naţional unitar român. Dezideratul meu şi al tatălui meu a fost acela de a-i comemora pe cei 1.228 de delegaţi care la 1 decembrie 1918 la marea adunare de la Alba Iulia au semnat rezoluţia de la Alba Iulia în urma căreia Transilvania, Banatul, Crişana şi Maramureşul s-au unit cu Regatul României. Am considerat că suntem datori să continuăm lupta celor care ne-au lăsat moştenire o Românie Reîntregită. Vă invit să descoperiţi această enciclopedie. Fiecare rând pe care îl veţi citi să vă amintească despre voinţa unanimă a celor peste 100.000 de suflete care au desăvârşit Unirea cea Mare la 1 decembrie 1918”, a spus unul dintre autori, Bianca Iuga.
În paginile primelor două volume “sunt incluse în ordinea alfabetică a celor 26 de comitate româneşti, conform împărţirii administrative din 1918, biografiile celor 1.228 de delegaţi români. În volumul al treilea intitulat sugestiv Anexe şi indici se regăsesc dovezi ale cunoaşterii diplomatice a Marii Uniri, alături de o serie de fotografii inedite şi trei liste de indici de o însemnătate deosebită care transformă această lucrare într-un instrument de lucru pentru generaţiile următoare”, a adăugat Bianca Iuga.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.